DOLAR 32,2492
EURO 34,6845
ALTIN 2.397,66
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Probiyotikler

07.07.2020
A+
A-

İnsanoğlu genellikle probiyotik denilince kötü huylu mikroplar olarak düşünmektedir. Ancak vücudumuzda hem yararlı hem de faydalı mikroplar bulunmaktadır.

Probiyotik ise iyi huylu mikroplar kategorisinde yer almaktadır bunun sebebi ise hem bağırsaklarımızın korunması hem de sindirimimizin kolaylaşmasına yardımcı olmalarındandır. Probiyotikler, probiyotik kapsül, probiyotik tablet veya probiyotik şase şeklinde insanların tüketimini kolaylaşmasını sağlaması için piyasaya sürülmüştür doğal Probiyotik içeren besinler yoğurt, süt ve süt ürünleridir.

Takviye edici olarak probiyotik seçimini yapılmışsa eğer kapsül ya da hangi şekilde tüketirseniz direkt olarak bağırsaklarınızı gidecektir. Doktorlar probiyotiği sindirim problemleri yaşayan hastalarına önermektedir.

Probiyotik Çeşitleri Nelerdir?

Bilinen üç temel probiyotik çeşidi vardır. Bunlar bakteri başlığı altında sınıflandırılmıştır. Hepsinin farklı farklı yararları vardır ancak çeşidine göre takviye edici probiyotik kullanacaksanız eğer hangi çeşidin probiyotik çeşidi olduğunu doktorunuza başvurarak tüketiniz.

“Lactobacillius” probiyotik çeşidi, yoğurt ve diğer gıdalarda bulunabilecek en yaygın bilinen probiyotik çeşididir. Kullanım olarak ise ishal durumunda ve sindirim kolaylaştırması nedeniyle yardımcı olan bir çeşittir.

“Bifidobacterium” probiyotik çeşidi ise, seçilmiş bazı süt ürünlerinde bulunmaktadır. Kullanım şekline göre ise bağırsak problemi yaşayan kişilerin rahatsızlıklarını hafifletmesi amacıyla yardımcı olmaktadır.

“Saccharomyces Boulardii” probiyotik çeşidi, kullanım alanına göre ishal ve sindirim problemleri ile rahatsızlığı olan kişilerin kullandığı probiyotik mayadır ve çok fazla bilinmiyordur.

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

Probiyotikler, ilk olarak sindirim sistemindeki diğer bakteriler ile iyi huylu bakterilerin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. İyi huylu bakteri olduğu için tüketildiğinde sağlığa faydası da olacaktır. Yararlı probiyotiklerin sahip olduğu diğer bir fayda ise bağırsakların dengesini bozmadan çalışmasını sağlamasıdır.

Doktorlar tarafından da bağırsak ve sindirim kolaylığı için verilen iyi huylu bakterilerin hem vücudumuza faydası olduğu için hem de sağlığımız için kullanılması güvenli görünmektedir. Probiyotiklerin diğer bir yeteneği ise, ishalin şiddetini azaltma ve önleme özelliğine sahip olmasıdır.

Antibiyotik kullandıktan sonra yan etki olarak ishal durumunu yaşanmasının ardından bağırsaklarda kötü bakterilerin iyi bakterilerle olan dengesini olumsuz yönde etkiler. Bu durumda takviye edici probiyotik kullanılması dengeyi yeniden yakalamak için uygundur. Yapılan bazı çalışmalar ise Probiyotik  kullanımında ishal oluşumunun hafiflettiği ne karşın olduğunu göstermektedir. Ayrıca ince detaylı yapılan çalışmalar sonucunda yalnızca antibiyotikle olan ishallerin dışında, diğer ishal çeşitleri içinde probiyotiklerin 24 saate yakın bir süre içerisinde ishali azalttı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple fazlasıyla ishal durumu yaşayan kişilerin probiyotik kullanması, doktor kontrolü altında önerilmektedir.

Probiyotik kapsülleri hem çiğnenebilir hem de yutulabilir özelliği ile farklı şekillerde sunulmaktadır. Doktor kontrolünde verilen bazı probiyotiklerin ise kalbi sağlıklı tutmaya yardımcı olduğu söylenmiştir Belirlenen çalışmalar sonucunda probiyotik kullanımının yetişkinlerde alerji ve egzama gibi cilt hastalıklarını da azalttığı görülmüştür

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.