Kinoanın Faydaları Nelerdir?
Kinoa, NASA’nın uzun süreli uzay görevlerine giden astronotlara sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için önerdiği bir numaralı yiyeceklerden biridir. Peki kinoanın faydaları nelerdir? Kinoa nasıl tüketilir? Kinoa hangi proteinleri içerir?
İnsan vücudu için çok faydalı olan kinoa içerisinde 8 farklı asit içerir. Bir kahve fincanı kinoa tam 8 gram protein içermektedir. Hatta içerdiği bu değer kırmızı etten bile fazladır! Kinoa, tahıllara benzemesine rağmen diğer tahılgiller gibi bitkisi değil tohumu tüketilmektedir. Diğer tahılgillerden farklı olarak ciddi derecede protein yükü taşır ve vücudumuz için çok gerekli olan Lizin amino asidini barındırır. Lizin amino asidi ayrıca günümüzde kanser önleyici temel amino asit olarak konuşulmaktadır. Kinoanın yapısındaki protein ise buğdaygiller ailesinden çok farklıdır.
Paleo (taş devri) diyetinin ve glutensiz beslenmeyi teşvik eden diğer yaşam tarzlarının ortaya çıkmasıyla birlikte, kinoa gibi kompleks, glutensiz karbonhidratlar içeren enerji kaynakları arayışı başlamıştır. Bununla birlikte, kinoa ile beslenmenin gerçek yararı, protein ve diğer faydalı molekülleri içermesinde yatmaktadır.
KİNOANIN İÇERİĞİ: MAKRO VE MİKRO BESİNLER
Yağ, protein, karbonhidrat sodyum, manganez, magnezyum, fosfor, folat, bakır, demir, kalsiyum, tiamin (B1),çinko, riboflavin (B2),B-6 Vitamini, potasyum, selenyum, E vitamini.
TÜKETİMİ:
Kabuklarındaki acılığı gidermek için pişirmeden önce mutlaka bol su altında yıkayın. Ölçüsü ise 1 bardak kinoa 2 bardak kaynar su ile pişirilir. 15 dakika tencere ağzı kapalı pişirilir. Bulgur kıvamına geldikten sonra pişmiş demektir. Soğuduktan sonra saklanabilir veya hemen tüketilebilir.