DOLAR 32,2065
EURO 34,9785
ALTIN 2.501,58
BIST 10.893,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 22°C

Nüfus yoğunluğu dışkı ile belirleniyor!

09.05.2018
A+
A-

Binghamton Üniversitesi’nden araştırmacılar, dışkıda bulunan kimyasalları inceleyerek nüfus değişimi hakkında yeni bilgiler verebileceğini keşfetti. Araştırmacılar, bu çalışma için biyo belirteç olarak dışkıdaki organik molekül olan Fecal Stanol’leri kullanıyor. Bu organik moleküller, nüfus sayıları ve nüfus değişimlerinin incelenmesini sağlıyor.

Ölümden sonra beyin canlı kalabilir mi?

Bilim insanları, başı kesilen hayvanlar üzerinde çalışma yaparak, ölümden sonra beyin hücrelerinin canlı kalıp kalamayacaklarını araştırdı. Bu çalışma, başı kesilen domuzlar üzerinde yapıldı.

Yüzlerce, hatta binlerce yıl tortu halinde kalabilen bu organik moleküller, bulunduğu bölgedeki yerleşim yerinin tarihi hakkında bilgiler barındırıyor. Bu yöntemin testi için California State Üniversitesi ile işbirliği yapılarak, Cahokia adında bir yerleşim bölgesi için nüfus değişimi araştırması yapıldı. Cahokia’nın yanındaki gölde yürütülen araştırmada, Fecal Stanol verileri toplandı.

Elde edilen verilerde, bölgedeki nüfus yoğunluğunun bir noktaya kadar zirve yaptığı ve sonrasında yavaş bir düşüş yaşadığı tespit edildi. Bilim insanları, daha önce sel felaketi nedeniyle nüfusun yok olduğu tahmin edilen bölgede, böyle bir olayın gerçekleşmediğini belirtiyor. Aslında nüfusta ani bir düşme ve ani bir yok olma yaşanmamıştı.

Paskalya Adası gibi birçok bölgede, nüfusun yok olması hakkında pek çok doğal afet teorisi var. Geliştirilen yeni yöntem, bu tip teorilerin doğruluğunu tespit etmek için kullanılabilir.

Bölgede yaşayan insanların dışkılarındaki moleküller, geçmişe ışık tutuyor. Böylelikle nüfus değişimleri ve nüfus yoğunluğu hakkında bilgi toplanabiliyor.

Bu çalışma, Journal of Archaeological Science dergisinde yayımlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.