DOLAR 35,8440
EURO 37,2194
ALTIN 3.225,97
BIST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Pts 7°C
Sal 5°C
Çar 5°C
Per 7°C

Mustafa Varank’tan aşı ve ilaç ile ilgili yeni açıklamalar Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün bu dijital buluşma düzenledi, aşı ve ilaç çalışmalarıyla…

08.06.2020
A+
A-

COVİD-19 Platformu altında geliştirilen toplam 17 proje olduğu belirtildi. Bu geliştirmelerin 9’u ilaç, 8’i ise aşı tarafında. Brezilya’ya 1.500’dan artı yoğun bakım solum cihazının teslimatı yapıldığının altını çizen Varank, takriben 2.000 cihazın yurt dışına gönderildiğini söyledi.

Varank açıklamasında şu sözlere de yer verdi: “Türkiye, peşine düşüp takip eden bir ülke değil, güçlü ekosisteminin sunduğu avantajla başlattığı aşı ve ilaç geliştirme hamlesiyle peşine düşüp takip edilen bir ülke. Daha önce ithal ettiğimiz iki öbür ilacın faktör maddelerinin yerli üretimi için metotlar geliştirildi.”

TÜBİTAK MAM ile bir başlangıç-up şirketi, virüsün tedavisinde kullanılacak yüksek saflıkta antikor içeren bir ürün geliştirecek.

Virüs güya parçacıklara dayalı aşıda, COVİD-19 proteinlerini içeren sentetik araştırmalar yapılıyor. RNA temelli aşı projesinin tasarımları yapılıyor. Varank’ın açıklamasına tarafından bu aşı projelerinin 3’ünde hayvan deneyleri başladı.

Varank konuşmasında sağlık çalışanlarına da değindi. Bu işin görünen kahramanlarının sağlık durumu çalışanları olduğunu söyleyen Varank, TÜBİTAK üzerinden desteklenen bir teşhis kiti projesinin olduğunu da söyledi. Bu kit, 30 dakikada sonuç alınmasına tezgâhtar alıyor.

Aşı ve hap geliştirme alanındaki projeler için özel bir burs programı da oluşturuldu. 340 öğrenci ve analist bu bursa başvurdu. Bunların 300’ü ise desteğe adalet kazandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.