MPS Hastalığıyla Mücadelede Ritim Derslerinin Önemi
MPS hastalığıyla mücadelede ritim derslerinin önemi hakkında detaylı bilgi edinmek için doğru yerdesiniz. Ritim dersleri, hastalıkla başa çıkmada önemli bir rol oynar ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir.
Aslım Şaylan’ın Hikayesi
Nadir hastalıklar kategorisindeki “Mukopolisakkaridoz Tip 4 A” (MPS) hastalığı sebebiyle boyu diğer insanlara oranla daha kısa olan 16 yaşındaki Aslım Şaylan, ritim dersi sayesinde kullanamadığı sol elini rahatlıkla kullanmaya başladı. Görülme sıklığı 200 binde bir olan ve Morquio Sendromu olarak da bilinen MPS hastalığı sebebiyle boyu uzamayan ve kas gelişim problemi yaşayan Aslım Şaylan, doktor olan annesi Alev Şaylan’ın yönlendirmesiyle ritim dersleri almaya karar verdi.
Ritim Derslerinin Etkisi
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Vurmalı Çalgılar Şefi Dinçer Özer’den, 1,5 yıldır kendi yaş grubundaki gençlerle ritimli çalgılar dersi alan Şaylan’ın kullanamadığı sol elinin her geçen gün daha da açıldığı doktorları tarafından tespit edildi. Şaylan, ritim dersleri sayesinde sağlığındaki olumlu gelişmeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücudunun bir enzimi üretmemesi dolayısıyla bu hastalığının ortaya çıktığını, boyunun kısa kaldığını belirterek, haftada 2 defa ilaç tedavisi aldığını ve hayat standartlarının artık daha iyi olduğunu söyledi.
- Elimin düzelmesine seviniyorum.
- Ritim dersleri stresimi atmama da yardımcı oluyor.
- Eskiden sinirlerim sıkışıyordu, dersler ile kaslarım geliştiğinden sinir sıkışmam daha da azaldı.
Şaylan, “Benim gibi özel çocuklar kaçınmamalı müzik derslerinden, ben her anlamda ritim çalmanın faydasını gördüm.” dedi.
Öğretmen ve Aile Desteği
Vurmalı çalgıların el ve kol kas gruplarının gelişimini desteklediğinin her zaman altını çizen Dinçer Özer, “Sadece çocuk ve gençler açısından değil, tüm yaş gruplarının vurmalı çalgılarla kendilerini geliştireceklerine inanıyorum. Gerek beyin gerek kas gelişiminde vurmalı çalgılar faydalı, bunun en iyi örneği de Aslım. Anne ve babalara tavsiyem, çocuklarını müzikle, enstrümanla buluştursunlar.” önerisinde bulundu.
- Çok kısa sürede bu gelişimin görülmesinde en önemli faktörün doğru vuruş tekniği olduğunu söyledi.
- “Kronik hastalara ruh gelişimleri için farklı tedavileri kullanmalarını öneririm” dedi.
Aslım’ın annesi Alev Şayan, kızının müziğe hep ilgisi olduğunu, kızını ritim çalması konusunda da desteklediğini belirtti. Şayan, kronik metobolik hastalığı olan kızının ritim çalışmasının fiziksel gelişimine katkısı olmasından mutlu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Kızım çok mutlu, o mutlu olunca ben de mutlu oluyorum. Hocamıza da çok teşekkür ediyoruz. Alanın en iyilerinden. Doğru tekniğin başarıyı getirdiğini düşünüyorum, o yüzden dersleri bırakmayacağız. Ben bir hekim olarak, kronik hastalığı olan çocukların mutlaka hastalık tedavilerinin yanı sıra ruh gelişimleri için farklı tedavileri ve metodları kullanmalarını öneririm.”