DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Mide Yanması Nedir?

09.05.2021
A+
A-

Mide yanması birçok kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Ancak birçoğu mide yanmasının neden yaşandığını bilmez. Bizde mide yanması yaşayanlar için, mide yanması nedir? Mide yanması belirtileri. Mide yanması nasıl geçer? Sorularını araştırdık.

Mide yanması günümüzde en çok şikayet edilen rahatsızlıklardan biridir. Günlük stres, yediklerimiz ve içtiklerimiz gibi durumlar mide yanmasına neden olan etkenlerden bazılarıdır. Peki mide yanması nedir? Mide yanması belirtileri, Mide yanması nasıl geçer? Sizler için araştırdık…

MİDE YANMASI NEDİR?

Mide yanması; yenilen bir yiyeceğin yemek borusundan ileterek mideye girmesi sonucunda; mide asidinin artarak, mide girişinde bulunan kapakçığı tahriş etmesiyle ortaya çıkan mide öz suyunun ağıza gelmesi şeklinde ifade edilebilir. Bu ne zaman yemek yesek midede yanma oluşacak korkusuyla karşı karşıya gelmemize sıkça sebep olan bir durumdur.

Mide Yanması Belirtileri

-Yemek yedikten sonra kişiyi aşırı rahatsız eden yanma ve ekşimelerin oluşması,

-Eğilip kalkarken yenilen yiyeceklerin ağza geliyormuş gibi olması,

-Boğazda yanmalar oluşması,

-Ağza mide suyu gelmesi şekillerinde meydana gelmektedir.

Bu şikayetlere sahip kişileri, oldukça rahatsız eden bir durumdur ve sürekli yenilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Aşırı baharatlı yiyecekler tüketmek, doymuş yağ içeren yemeklerden yemek, mideyi üşütmek, soğuk ve gazlı içecekler tüketmek, alkol ve sigara kullanımı, yemek yedikten sonra uzanmak mide yanmasına neden olan sebeplerden bazılarıdır.

Mide yanması yaşamamak için yenilen ve içilen şeylere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Eğer uzun süreli devam eden mide yanmalarınız varsa, doktora başvurularak midenin kontrol ettirilmesi sağlıklı olacaktır. Eğer yanmalar farklı mide rahatsızlıklarından meydana gelmiyorsa ve yeterince önlem aldığınız takdirde devam ediyorsa; doktorunuzdan mide koruyucu ilaçlar vermesini isteyebilirsiniz.

MİDE YANMASI NASIL GEÇER? 

Sakız: Yapılan araştırmalara göre yemekten sonra yarım saatlik süre boyunca sakız çiğnemek mide yanması probleminin önüne geçmede oldukça etkilidir. Bu durumun nedeni ise şöyle açıklanmaktadır; sakız vücuttaki tükürük üretimini artırır. Bu da mide asidinin seyrelmesine katkıda bulunarak mide yanması problemini engeller.

Elma sirkesi: Su ile seyreltilerek belirli bir miktarda tüketilen elma sirkesi, mide yanması başta olmak üzere mide ile ilgili pek çok problemin giderilmesine yardımcı olur. Fakat elma sirkesi içeriği itibarıyla bazı kişilerde istenmeyen sonuçların doğmasına sebep olabilecek reaksiyonlarının da olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla mutlaka doktor kontrolünde başvurulması gereken bir bitkisel yöntemdir.

Meyan kökü: Mide yanması tedavisinde kullanılan bitkisel kaynaklardan bir tanesidir. Yapılan araştırmalara göre yemek borusunun iç yüzeyinde yer alan mukoza kaplı örtünün artmasına yardımcı olur. Bu durum yemek borusunu, mide asidi sebebiyle meydana gelmesi muhtemel tahribattan korur. Fakat meyan kökünün uzun süreli ve aşırı tüketimi, tansiyonun yükselmesine, vücuttaki potasyum oranının düşmesine sebep olabilir. Dolayısıyla tüketmeden önce mutlaka uzman bir doktordan görüş alınmalıdır.

Zencefil: Yüzyıllardır alternatif tıbbın önde gelen bitkisel kaynaklarından bir tanesi olan zencefil, pek çok sindirim sistemi kaynaklı problemde olduğu gibi mide yanmasına da iyi gelir. Bulantı, kusma gibi problemlerde ilk olarak tüketilmesi önerilen bitkiler arasında yer alır. Bunun için zencefili yemeklerinizle birlikte karıştırabileceğiniz gibi bitki çayını hazırlayabilirsiniz.

Karbonatlı su: Mide asidini nötralize edip mide yanmasına sebep olan atakları yatıştıran karbonat, belirli bir ölçüde aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.