DOLAR 32,5426
EURO 34,9036
ALTIN 2.421,84
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Menopoz Yaşı Kaçtır?

19.10.2021
A+
A-

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Harika Bodur Öztürk, menopozun ani olabileceği gibi 5 ila 8 yılı bulan süreci de kapsayabileceğini dile getirdi. Detaylar haberimizde…

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Harika Bodur Öztürk, menopozun ani olabileceği gibi 5 ila 8 yılı bulan süreci de kapsayabileceğini dile getirdi. 

Dr. Harika Bodur Öztürk Türkiye’de kadınların ortalama 48 yaşında menopoza girdiğini vurgularken şunları kaydetti: ”Menopoz sürecinde kadınlardaki dönüşüm sırasında sıcak basmaları, çarpıntı, duygu durum değişikliği, anksiyete, uyku sorunları, hafıza sorunları, vajinal kuruluk ve libido azalması gibi östrojen hormonunun eksikliğine bağlı gelişen değişimler söz konusu olabilir. Yorgunluk, baş ağrıları, kas ağrısı, gece terlemeleri de görülebilir. Bu dönüşüm birçok kadının yaşam kalitesini maalesef geçiş döneminde olumsuz etkileyebilir. Ayrıca menopozla birlikte tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve osteoporoz gibi kronik sağlık sorunları da baş gösterebilir.” 

DÜZENSİZ KANAMA RAHİM KANSERİ İÇİN RİSK FAKTÖRÜ!

Menopoz öncesinde vücudun çeşitli sinyaller verdiğini ifade eden Dr. Öztürk, ilk belirtilerin görüldüğü andan itibaren menopoza dek geçen sürece ‘premenopoz’ yani ‘menopoz öncesi dönem’ denildiğini söyledi. Uzman isim, kanama konusunda yaptığı açıklamada, ”Premenopoz sürecinde ilk göstergelerden biri menstruel kanama düzensizliğidir. Bunlar sık kanama veya uzun aralıklarla kanama şeklinde olabilmektedir. Bazen de gecikmeler sonrasında 7 veya 8 günden fazla uzun süren aktif kanama da karşımıza çıkabilir. Karşılanmamış östrojen hormonu etkisiyle olan düzensiz kanamalar uzun dönemde kadınlarda rahim kanseri için de risk faktörü olabilir. Bu nedenle uzun süren kanamalarda, kanamanın bitmesini beklemeden doktorunuza görünmeniz doğru olacaktır.’2 dedi.

MENOPOZ DÖNEMİNDE EGZERSİZİN ÖNEMİ

Egzersizin önemine vurgu yapan Dr. Öztürk, ”Yapılan bilimsel araştırmalar fiziksel aktivite ve egzersizin bu dönemde kritik rol oynadığını ortaya koyuyor. Egzersiz ile kısa dönemde stres azalır; kas, eklem ve kemik sağlığınız artar, daha iyi bir uyku sağlanmış olur. Uzun dönem etki olarak da kanser, kalp hastalığı riski, tip 2 diyabet riski, inme riski, obezite ve osteoporoz riskiniz azalır, bilişsel fonksiyonlar artar. 12 hafta boyunca, haftada 3 gün 1 saat süreyle aerobik egzersiz yapıldığında metabolik sendrom risk faktörlerinde belirgin azalma; açlık kan şekeri, trigliserit ve kolesterol düzeylerinde belirgin iyileşme kaydedilir. Kan basıncında düzelme söz konusudur. Yapılan çalışmalarda düzenli egzersiz yapanlarda sıcak basmaları yüzde 50 oranında azalabilir.” diye ifade etti.

MENOPOZDA KALSİYUM TAKVİYESİ NASIL OLMALIDIR?

Menopoz döneminde alınan kilonun sıcak basmalarını artırdığını söyleyen Dr. Öztürk  ideal kilo vurgusu yaparak önemli tavsiyelerde bulundu. Gece oda ısısının düşürülmesi gerektiğini söyleyen uzman, sıcak ve baharatlı gıdaların tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Kalsiyum takviyesi hakkında da bilgi paylaşımında bulunan Dr. Öztürk, ”Menopozla birlikte kalsiyum alımına da dikkat edilmesi önerilir. Günlük kalsiyum ihtiyacı 1200 mg.dır. Ancak böbrek taşı veya böbrek hastalığı varsa kalsiyum tüketimine dikkat etmek gerekir.” diye belirtti.

KEGEL EGZERSİZLERİ UYGULAYIN!

Menopoz döneminde hormonların azalmasıyla birlikte ağrılı ilişki, yanma, ağrılı idrar yapma ve ani idrar hissi gibi problemlerin ortaya çıktığını söyleyen Dr. Öztürk şunları kaydetti: ”Menopozla birlikte üreme organında atrofi dediğimiz durum ortaya çıkıyor, kadında ağrı olabiliyor. Ağrı nedeniyle de cinsel yaşama ilgi azalabiliyor. Hormon replasman tedavisi her ne kadar libidoyu artırmasa da kadınlara destek olabiliyor. Lokal vajinal östrojen tedavileri de seçenekler arasındadır. İlerleyen yaşla birlikte bağ dokusu desteğinin azalmasıyla pelvik organlarda sarkma sorunu da oluşabiliyor. Pelvik kasları çalıştıran Kegel egzersizi bu konuda destek verebilir. Sistemik ve lokal tedavilerle de bu sorunlar çözülebilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.