Tuz Tüketimi ve Sağlık: Sağlık Bakanlığının Önerileri
Tuz tüketimi ve sağlık arasındaki ilişkiyi keşfedin! Sağlık Bakanlığının tuz tüketimi konusundaki önerileriyle daha sağlıklı bir yaşam için adımlar atın.
Sağlık Bakanlığı: Az Tuz Tüketimi Kalp ve Damar Hastalıkları Riskini Azaltıyor
Sağlık Bakanlığı, günlük tuz tüketiminin 5 gramdan daha az olmasının inme riskini yüzde 23, genel kalp damar hastalıkları hızını ise yüzde 17 azalttığını belirtiyor. Bu nedenle daha az tuz tüketilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Tuz Tüketimi ve Sağlık
Vücutta sıvı dengesinin, kan basıncının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin sağlanması ve sinir-kas sisteminde uyarıların iletilmesinde tuzun büyük önem taşıdığına dikkat çekiliyor. Aşırı tuz tüketiminin insan sağlığını olumsuz etkilediği belirtiliyor.
- Dünya genelinde ölümlerin yarıdan fazlasından bulaşıcı olmayan hastalıklar sorumlu olurken, bunların yüzde 30’unu kalp-damar hastalıkları oluşturuyor.
- Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), tüm ölümlerin yüzde 13’ünden sorumlu tutulmaktadır.
- Günlük 2 gramdan fazla yüksek sodyum ya da 5 gramdan fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncı, artmış kalp hastalıkları ve inme riskini arttırdığı bilinmektedir.
Türkiye’de Tuz Tüketimi: Türkiye’de yapılan SALTÜRK çalışması, günlük tuz tüketiminin 15 gram olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye’de uygulanan Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı sayesinde bu miktar 10,2 grama düşmüş olsa da hala önerilen miktarın 2 katı seviyesindedir.
- Eylem Planı Sonrasında:
- Ekmekteki tuz oranı yüzde 25 azaltıldı.
- Pastırma ve kırmızı biberdeki tuz oranları düşürüldü.
- Domates salçası ve zeytin gibi ürünlerde tuz miktarları azaltıldı.
- Okul kantinlerinde satılan besinler için tuz miktarına yönelik kriterler geliştirildi.
- Kamu kurumlarının kafeteryalarında ve yemekhanelerinde tuzluklar kaldırıldı.