McDonald’s Quarter Pounder Hamburgerlerinde E.coli Vakaları Arttı
McDonald’s Quarter Pounder hamburgerlerinde E.coli vakalarının artması, gıda güvenliği endişelerini artırdı. Bu durum, müşterilerin sağlığını etkileyebilir. Detaylar için makalemizi okuyun.
McDonald’s’ın Quarter Pounder Hamburgerlerinde E.coli Vakaları Artıyor
ABD’de ünlü hazır yemek zinciri McDonald’s’ın “Quarter Pounder” hamburgerlerinde tespit edilen Escherichia coli (E.coli) bakterisi nedeniyle hastalanan kişi sayısı 75’e yükseldi. Bu durum, tüketiciler arasında ciddi bir endişe yaratırken, gıda güvenliği ile ilgili soruları da gündeme getiriyor.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan son açıklamada, E.coli bakterisi ile bağlantılı hastalık vakalarının sayısının 49’dan 75’e çıktığı ve bu vakalardan 22’sinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Bakteriye Colorado, Kansas, Utah, Wyoming, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, New Mexico, Oregon, Wisconsin, Washington ve Michigan olmak üzere toplam 13 eyalette rastlandığı ifade edildi.
Özellikle dikkat çeken bir diğer detay ise, bu gıda skandalında 1 kişinin hayatını kaybetmiş olması. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden (CDC) yapılan önceki açıklamalarda, E.coli bakterisinden etkilenen toplam 49 kişinin bulunduğu ve bunlardan birinin yaşamını yitirdiği duyurulmuştu.
Vakalara yol açan gıda maddesinin henüz kesin olarak tespit edilemediğine dikkat çekilirken, uzmanlar kıyılmış soğan ve dana köftesinin potansiyel kaynaklar arasında olduğunu belirtiyor. Belirtilerin genellikle bakterinin alımından 3-4 gün sonra başladığını ve çoğu kişinin bir hafta içinde iyileştiğini hatırlatan yetkililer, şu semptomları yaşayan kişilerin tıbbi destek almaları konusunda uyarıda bulundular:
- 38.8 derece üzeri yüksek ateş
- 3 günden uzun süren ishal veya kanlı ishal
- Kusma
- Ağız ve boğazda kuruluk
- Ayakta dururken baş dönmesi
E.coli bakterileri normalde insan ve hayvanların bağırsak ortamında bulunmakta olup, “Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC)” gibi bazı alt türleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yiyecek yoluyla bulaşma oranı oldukça yüksek olan bu bakterilerin, özellikle iyi pişirilmemiş veya çiğ etler, süt ve süt ürünleri ile yeterince temizlenmemiş sebze ve meyveler aracılığıyla yayıldığı bilinmektedir.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel