DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

macOS Catalina güvenlik ve gizlilik özellikleri yayınlandı

13.10.2019
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde şirket macOS Catalina sürümünü indirilebilir hale getirmişti. Bazı kullanıcılar veri kaybı gibi sorunlar yaşasa da yeni işletim sistemi birçok kişi tarafından sevildi. Güncelleme ile birlikte bazı güvenlik ve gizlilik özellikleri de eklendi.

Apple, yeni geliştirdiği sistem ile birlikte kullanıcıların hassas bilgilerini uygulamalar ile paylaşmayacak. Ayrı bir disk bölümü tasarlayarak kullanıcı bilgilerini uygulamalardan izole eden şirket önemli sistem dosyalarına da erişimi kısıtladı. Bu sayede herhangi bir zararlı yazılım indirilmesi durumunda kişisel bilgilerin çalınmasının önüne geçilecek

Bir diğer yeni özellik ise zayıf parola uyarısı. Bu uyarı sayesinde zayıf parola seçen kullanıcıların kötü niyetli kişiler tarafından hacklenmesi önlenecek. Bu uyarıyı isteyen kullanıcılar gözardı edebilecek ancak işletim sistemi tarafından önerilen parolaları kullanmakta fayda var.

İstemediğiniz kişiler tarafından gelen e-posta bazen can sıkıcı sonuçlara sebep olabiliyor. macOS Catalina ile birlikte gelen e-posta üzerinde bu kişiyi engelle seçeneğini işaretlerseniz aynı hesap üzerinden gönderilen tüm e-postalar direkt olarak çöp kutusuna gönderilecek. Kaldırmak için Tercihler – Önemsiz Posta – Engellenen sekmesine giderek işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Gelişmiş Gatekeeper teknolojisi işletim sistemi daha iyi korunacak

Gatekeeper, macOS işletim sisteminde zararlı yazılımlardan korunmak için bulunuyor. Catalina güncellemesi ile birlikte Gatekeeper daha güçlü hale getirildi. Diğer macOS sürümlerinde bu özellik dışarıdan uygulama yüklendiğinde sadece bir kez çalışıyordu. Artık uygulama her çalıştığında devreye girecek ve herhangi bir sıradışı işlem yapılıp yapılmadığını kontrol edecek. Ayrıca ekran kaydı ve klavye tuşlarını izleme gibi özellikleri bulunan uygulamaların özel izin alması gerekiyor. Webcam gibi aygıtların da bu sistem tarafından korunduğunu belirten yetkililer bu konuda iyi bir ilerleme kaydettiklerinin altını çizdi.

Apple T2 yongası ile birlikte güvenli aktivasyon kilidi özelliği eklendi. Daha önceden iPad ve iPhone modellerinde bulunan bu özellik cihazınızın çalınması durumunda parçalanarak satılmasını önlüyor. Bu sayede hırsızlık oranını düşürmeyi hedefleyen firma daha iyi bir sonuç elde edeceklerini düşünyüor. Son iki yıl içerisinde üretilen bir Mac cihaza sahipseniz bu özelliği siz de kullanabilirsiniz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.