DOLAR 32,6924
EURO 34,8957
ALTIN 2.508,72
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Lens Kullananlara Kovid-19 Uyarısı

28.10.2020
A+
A-

Kovid-19 salgının yaşandığı bu süreçte, göz için kullanılan lenslerin hijyenine daha çok dikkat edilmesi gerekmekte. Uzmanlar, koronavirüs salgını sırasında günlük bakımı yapılmayan lensler hakkında uyarıda bulundu. 

Adana’da Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Karaaslan, günlük bakım gerektiren aylık ve haftalık lenslerin uzun süreli kullanımlar sonucunda ciddi enfeksiyonlara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Koronavirüs salgınının yaşandığı bu süreçte de lens kullanımının oldukça önemli olduğunu belirten Karaarslan, ‘Gerekli hijyen şartlarında dikkat etmeden kontakt lenslerimizi kullanacak olursak, gerek koronavirüs gerekse başka nedenlerle enfekte olmuş ellerimizle kontakt lense bulaştırabiliriz. Lensin de dezenfeksiyonunu yapmadan direkt olarak gözlerimize takacak olursak burada ciddi anlamda göze bulaşa sebebiyet verebiliriz’ ifadelerini kullandı.

İlk vakanın mart ayında göründüğü Türkiye’de, koronavirüs salgınının azalması için birçok önlem gündeme gelirken, bu önlemlerden biri gözden virüsün alınmasını engellemek için, kontakt lensin değiştirileceği sırada ellerin hijyeninin önemine değindi.

Ruhsatlandırma tarihi geçmiş veya tarihi ile bir biçimde oynanarak piyasada satışa sürülen lensin enfeksiyon riskini artırdığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Karaarslan, bu lenslerin gözdeki oksijenlenmeyi bozduğunu belirterek, göz sağlığını tehdit ettiğini, bu ürünü kullanan kişilerde zorlu bir tedavi sürecinin yaşandığını aktardı. Ölçümü hatalı yapılan, hijyene kurallarına uymadan kullanılan, yanlış ve tarihi geçmiş lens kullanımının gözde leke oluşumuna sebep olabildiğini de aktaran Doç. Dr. Cüneyt Karaarslan, sahte lens tehlikesine de dikkat çekti.

KISMİ GÖRME KAYBI OLABİLİR

Sorunlu olan lenslerin yırtılma ihtimali olduğunu ve bu durumun korneada kalıcı hasar oluşturabildiğini söyleyen Doç. Dr. Karaarslan, ‘Tam bir körlük olmasa da kısmi görme kayıplarına sebebiyet verebiliyor. Kötü sonuçlardan bir tanesi de ölçümü ya da hastaya uygunluğu doğru bir şekilde ayarlanmayan bir kontakt lens ileride yapılabilecek gözlükten kurtulma lazer tedavisi için de çok ciddi sıkıntılar yaratabiliyor. Hastanın lazer yapılabilmesini engelleyebiliyor ya da lazerden sonra kuruma, batma, yanma gibi şikayetlerin çok ciddi uzun bir süre ve şiddetli olmasına neden olabiliyor.’ cümleleriyle durumu belirtti.

İNTERNETTEN LENS ALIRKEN DİKKAT EDİLMELİ

Kontakt lens alırken özellikle dikkat edilmesi gereken konulara değinen Karaaslan, ‘Hijyen en önemli husustur. Ruhsatlı bir ürün olması gerekir. Tarihine dikkat edilmelidir. Ölçümleri de bu işin uzmanı kişi ve kurumlar tarafından yapılmalıdır. Hatta piyasada çok sayıda kozmetik nedenlerle takılan renkli kontakt lensler de var. Bunların da tarihlerine, ölçümlerine azami dikkat gerekir. Ruhsatlı lens satan birçok kuruluş var. İnternetten toplu alımlar nedeniyle belki daha ekonomik olabilir fakat hekim kontrolü olmadan, güvenilir bir kuruluşun garantisi olmadan lens almanın; ruhsatlandırılmamış ya da ruhsat tarihi geçmiş, ürünün miadı dolmuş ve kutunun üzerinde ürünün tarihi tekrar değiştirilmiş bir ürün alıp göze zarar verme riski de var’ ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK LENS KULLANIMI

Salgın sürecinde göz sağlığı için hijyeninin oldukça önemli olduğunu belirten Karaarslan, günlük lens kullanmayı tavsiye ederek, ‘Günlük bakımı, dezenfeksiyonu yapılmamış bir kontakt lens uzun süreli kullanımlarda ciddi enfeksiyonlar yaratabilir. Aylık, haftalık ve günlük lensler var. Bunların günlük bakımının yapılmasını ve gözün her gece dinlendirilmesini, hatta bu dönemde günlük lens kullanımını öneriyoruz. Yani aylık değil, haftalık değil günlük olarak atılan tek kullanımlık lensleri tavsiye ediyoruz. Gerekli hijyen şartlarında dikkat etmeden kontakt lenslerimizi kullanacak olursak, gerek koronavirüs gerekse başka nedenlerle enfekte olmuş ellerimizle kontakt lense bulaştırabiliriz. Lensin de dezenfeksiyonunu yapmadan direkt olarak gözlerimize takacak olursak burada ciddi anlamda göze bulaşa sebebiyet verebiliriz. O yüzden hem kendi elimizi hem de uygulayıcının elinin hijyen şartlarına uygun olması önemlidir’ tavsiyelerinde bulundu.

İLİşKİLİ HABERLER Diyabet Göz Sağlığının Bozulmasına Neden Oluyor

Diyabet Göz Sağlığının Bozulmasına Neden Oluyor

Göz Kızarıklığı ve Kaşıntı Koronavirüs Belirtisi midir?

Göz Kızarıklığı ve Kaşıntı Koronavirüs Belirtisi midir?

Koronavirüs Geldi, Grip Gitti

Koronavirüs Geldi, Grip Gitti

Koronavirüs Mutasyona Uğradı mı? Korkutan Sonuçlar

Koronavirüs Mutasyona Uğradı mı? Korkutan Sonuçlar

İLİşKİLİ GALERİLER Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler

Göz Sağlığına İyi Gelen Besinler

Bu Çay Göz Sağlığınızı Koruyor!

Bu Çay Göz Sağlığınızı Koruyor!

Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Kolombiya'da Kovid-19'dan Korunmak İçin Kask Üretildi

Kolombiya’da Kovid-19’dan Korunmak İçin Kask Üretildi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.