DOLAR 32,5838
EURO 34,7766
ALTIN 2.511,56
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Lenfoma Nedir? Lenfoma Hakkında Bilgiler

02.04.2021
A+
A-

‘Lenfoma nedir?’ sorusu, 24 yaşındaki genç oyuncu Arif Güloğlu’nun lenfoma’ya yakalanmasının ardından merak konusu olmaya başladı. Peki, lenfoma nasıl anlaşılır? Lenfoma belirtileri nelerdir? Lenfoma tedavi yöntemleri nelerdir?

Lenfoma hastalığına yakalanan oyuncu Arif Güloğlu’nun haberlerinden sonra vatandaşlar ‘lenfoma nedir?’ sorusunun cevabını merak etmeye başladı. Peki, lenfoma nedir? Lenfoma türleri ve belirtileri nelerdir? Lenfoma hastalığı nasıl tedavi edilir?

LENFOMA NEDİR?

Lenfoma, lenfositlerde (T hücreleri veya B hücreleri) başlayan bir kanser türüdür. T ve B hücreleri, bağışıklık sisteminin bir parçası olan hastalıklarla mücadele eden beyaz kan hücrelerine verilen isimlerdir. Lenfomada, lenf damarlarında,  lenf nodlarında ve vücudun diğer organlarında anormal sayıda lenfosit oluşur.

LENFOMA TÜRLERİ 

Lenfomanın birçok türü vardır. Temel kategorileri:

Hodgkin lenfoma

Hodgkin dışı lenfoma

Hangi tedavi yönteminin sizin için en iyi seçenek olup olmadığı lenfomanın türüne ve şiddetine bağlıdır. Lenf Kanseri Tedavisi kemoterapi, immünoterapi ilaçları, radyasyon tedavisi veya kemik iliği naklini gerektirebilir.

LENFOMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lenfomanın işaret ve belirtileri şunları içerir:

Vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen fakat sıklıkla boyun, koltuk altı veya kasıkta görülen büyümüş lenf düğümleri

Halsizlik

Ateş

Gece terlemeleri

Nefes darlığı

Kilo kaybı

LENFOMA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Aktif izlem: Bazı lenfoma türleri yavaş yavaş büyürler. Doktorunuzla siz, tedavinizi günlük hayat faaliyetlerinize etki eden işaret ve belirtilere sebep olana kadar bekletmeye karar verebilirsiniz. Bu aşamadan sonra, rahatsızlığınızın izlenmesi için periyodik testlere girebilirsiniz.

Kemoterapi: kanser hücrelerini yok etmek için kimyasalları kullanan bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi çoğunlukla bir toplar damar içine verilir, fakat aldığınız özel ilaçlara paralel hap şeklinde de alınabilir.

Diğer ilaç terapileri: Tedavi için kullanılan diğer ilaçlar içerisinde kanser hücrelerinizin içerisindeki hayatlarnı sürdürmelerine imkan tanıyan spesifik anormalliklere kilitlenen hedefe yönelik ilaçlar yer alır. İmmünoterapi ilaçları kanserli hücreleri yok etmek için bağışıklık sisteminizi kullanırlar.

Radyasyon terapisi: Radyasyon tedavisi süreci kanser hücrelerini yok etmek için X ışını ve protonlar gibi güçlü enerji demetlerini kullanır.

Kemik iliği nakli: Kök hücre nakil olarak da bildiğimiz kemik iliği nakli kemik iliğini baskılamak için yüksek dozda kemoterapi ve radyasyonun kullanılması demektir. Sonrasında, vücudunuzdan veya bir vericiden nakledilen sağlıklı kemik iliği kök hücreleri kanınıza empoze edilerek kemiklerinize giderler ve kemik iliğinizi yeniden inşa ederler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.