DOLAR 35,4569
EURO 36,4717
ALTIN 3.058,79
BIST 9.739,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

İnmeye Neden Olan Risk Faktörlerine Dikkat

13.11.2020
A+
A-

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Köse Özlece, son dönemde tüm dünyada çok sık görülmeye başlayan inme hastalığı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Dünyada her yıl 17 milyon kişinin inme hastalığı geçirdiğini ve bu kişilerin 6 milyonun 1 yıl içerisinde yaşamını yitirdiğini vurgulayan Özlece, ‘İnme maalesef ölüm oranları çok yüksek bir hastalık. 2016 TUİK verilerine göre her 1 dakikada 1 kişi inme geçiriyor ve inme geçirenlerin birçoğu hayatını kaybediyor. İnme 2 majör grupta inceleniyor. İlk grup damar tıkanıklığı ile ilgili; beyin damarlarına oluşan pıhtı nedeniyle beyne giden kan miktarı azalıyor ve bu durumda inme gelişiyor. 2. grupta ise kanama şeklinde. Beyin kanaması, inmenin bir çeşididir. Damar tıkanıklığı oluştuğunda çok hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Tıkanan damarın hemen açılması, inme sonrası oluşabilecek hasarı en aza indiriyor. Bunun için hastaların hızlıca nöroloji uzmanının bulunduğu, en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmaları gerekiyor’ dedi.

İNME HİSSEDİLDİĞİNDE HEMEN DOKTORA BAŞVURULMALI

İnmenin bilinen belirtileri arasında ani gelişen konuşma bozukluğu, yüzde, kolda, bacakta uyuşma olduğundan bahseden Dr. Özlece, konuşmasına şöyle devam etti:

‘İnme belirtilerinin hissedilmesi halinde, hastalarımızın kısa bir sürede 3 ile 4.5 saat içerisinde bize başvurmaları gerekiyor. Böyle olduğunda hastalarımızın tıkanan damarlarını damardan verilen ilaçlarla veya anjiyografik yöntemlerle damar içerisine girip anında açabiliyoruz. Hastalar eski haline çok hızlı bir şekilde geri dönebiliyorlar. Eğer hasta gecikirse o zaman tıbbi olarak yapılacak şeyler oldukça kısıtlı oluyor.’

BİRÇOK RİSK FAKTÖRÜ BULUNUYOR

İnmeye neden olabilecek önemli birçok risk faktörü olduğunu belirten Dr. Özlece, ‘İnme önemli bir hastalık olduğundan risk faktörlerini bilmemiz gerekiyor. Değiştirilmeyen risk faktörleri; ileri yaş ve genetik gibi. Bu faktörleri değiştiremiyoruz. Ancak değiştirebileceklerimiz de var. Sigara ve alkol kullanımı, obezite dediğimiz aşırı kilo, hareketsiz bir yaşam, hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği risk faktörüdür. Bunları kontrol altına aldığımız an da inmeden de ciddi anlamda korunuyoruz’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Felç Riski Genç Yaşlara İndi, En Önemli Neden Hareketsiz Yaşam

Felç Riski Genç Yaşlara İndi, En Önemli Neden Hareketsiz Yaşam

Kalp Dengesini Bozarak Felç Geçirmeye Neden Oluyor

Kalp Dengesini Bozarak Felç Geçirmeye Neden Oluyor

‘Koronavirüs İnmeye Neden Olabilir' Uyarısı

‘Koronavirüs İnmeye Neden Olabilir’ Uyarısı

Kovid-19 Felç Ediyor

Kovid-19 Felç Ediyor

İLİşKİLİ GALERİLER Felçli Kızı Muayene Eden Doktor Sebebini Anlayınca Hayret Etti

Felçli Kızı Muayene Eden Doktor Sebebini Anlayınca Hayret Etti

Konserve Kapakları Felç Ediyor!

Konserve Kapakları Felç Ediyor!

Kalp Sağlığınız İçin Yürüyün!

Kalp Sağlığınız İçin Yürüyün!

Kalp Sağlığını Koruyan 8 Önemli Besin

Kalp Sağlığını Koruyan 8 Önemli Besin

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.