DOLAR 32,5488
EURO 34,9371
ALTIN 2.445,81
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 17°C

Kurban Eti Nasıl Saklanır, Nasıl Dağıtılır?

19.07.2021
A+
A-

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban etinin nasıl saklanacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Kurban eti nasıl saklanır, kurban eti nasıl dağıtılır ve kimlere verilir? Kurban etinin dinlenme süresi nedir?

Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile kurban kesen vatandaşlar, kurban etinin nasıl muhafaza edileceğini araştırmaya başladı. Özellikle havaların ısınmasıyla daha fazla dikkat edilmesi gereken saklama koşulları merak uyandıran noktalardan biri. Peki kurban eti nasıl saklanır, kurban eti nasıl dağıtılır ve kimlere verilir?

Kurban etini küçük parçalara ayırırken kullanılan bıçak, kap ve diğer malzemeler hijyenik standartlarda olmalıdır. Etler olabildiğince büyük parçalar halinde kesilmeli pay edilmelidir. Bu işlemin ardından etin soğutulmasına ihtiyaç vardır.

KURBAN ETİNİN DİNLENDİRİLMESİ

Etin olgunlaşması ve daha kolay bir şekilde sindirilebilmesi için hayvan kesildikten sonra 1-2 gece buzdolabında bekletilmelidir. Hayvan kesilir kesilmez hemen hazırlanan etlerin sindirimi oldukça zor olduğundan hazımsızlık gerçekleşebilir ve ayrıca etlerin sert olmasından dolayı uzayan pişirme süresi etlerde besin kaybına yol açabilir.

KURBAN ETİ SAKLAMA YÖNTEMLERİ NELER?

Kurban etinin buzdolabında en fazla üç gün muhafaza edilebilir. Bunun nedeni, gün içerisinde sıklıkla açılıp kapatılan buzdolabı, etler için gereken soğuk ortamı sağlayamaz. Donuk halden uzaklaşan etlerin bozulma olasılığı yükseldiği için, en fazla üç günde tüketilebilecek etler buzdolabında saklanmalıdır.

‘ETLERİ EN KISA SÜREDE EVE GÖTÜRECEĞİZ’

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, etlerin henüz sıcakken naylon torba, kova ya da küvete konularak taşınması ile etin kısa sürede bozulabileceğini aktararak, ‘Eğer soğumasını beklemeden parçalamak durumundaysak, etleri en kısa sürede eve götüreceğiz. Masanın üzerine temiz bir örtü serip, gölge bir yerde birbirine değmeyecek şekilde etleri yerleştirip soğumasını bekleyeceğiz. Soğuduktan sonra borcam veya tepsiye koyup buzdolabına kaldıracağız. Sıcakken hele bir de naylon torba içinde buzdolabına değil derin dondurucuya bile koysanız, o et kullanılamaz hale gelir’ açıklamasında bulundu.

KIRMIZI ET YIKANIR MI?

Kesilen kurban etinin saklanması ve pişirilmesi konusunda bilgilendirmede bulunan kasap Ümit Çatmabacak, kırmızı etin yıkanmasına karşı olduklarını belirterek, ‘Eti 24 saat yıkasanız da etin içinden kırmızı su akmaya devam edecektir. Bu da etin lezzetinin gittiği anlamına geliyor. Kurban kesildikten sonra etinin dışarıda saklanması gereken süreyi aşarsak ya da çok kısa sürede eti derin dondurucuya koyarsak etin sıcak soğuk çarpışmasıyla etin bozulmasına neden oluruz. Buna biz sektörde etin yanması diyoruz. Kurban kıymasını kesinlikle döş etinden kavurmalıyız. Bunu tek çekim kıymadan yaparsak ve içine tereyağı atarsak kavurmasının lezzetli olacağını düşünüyorum. Önceden dinlendirilmiş kurbanlık kıymamızı mahallemizin kasabına götürerek köftelik olacaksa iki defa, yemeklere kullanılacaksa bir defa çektirmeliyiz. Ardından buzdolabı poşetine koyarak buzluğumuzda muhafaza edebiliriz’ ifadelerine yer verdi.

KURBAN ETİ NASIL DAĞITILIR?

Kurban etinin hem yenmesi, hem ikram edilmesi hem de ihtiyaç sahiplerine dağıtılması dini vazifelerden biridir. Kesin bir ölçü olmamakla beraber, kurban eti üç parçaya bölünerek bir kısmı kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilebilir. İkinci parça eş, dost, akrabaya hediye edilebilir. Üçüncü parça ise kurban kesemeyen kimselere dağıtılabilir.

Kişinin bakmakla sorumlu olduğu kişilerin kalabalık olması ya da ihtiyaçlarının olması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesi de bir problem doğurmaz.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.