Kocayemişin (Dağ çileği) Faydaları Nelerdir? Kocayemiş Nasıl Tüketilir?
Funda ailesinden olan kocayemişin bir diğer adı biledindir. Akdeniz’de rahatça yetişen kocayemiş, gelişimi yavaşça tamamlanan bir meyvedir. Ağaçta yetişen bu meyveye genelde sarı renkte rastlanır, fakat rengi kırmızıya döndüyse hem yaz hem kış yenebilir anlamına gelir. Fakat fazla tüketilmesi önerilmez, çünkü sinir sitemini oldukça genşetebilmetedir. Hatta gevşetme etkisi nedeniyle, eski dönemlerde kocayemiş, cerrahi işlemlerden önce hastaya verilen bir meyvedir. Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki ormanlık alanlarda kendi kendine yetişen kocayemiş, çiçek açtığında ilkbaharın, sarı meyve verdiğinde ise sonbaharın müjdecisidir. Üzerinde dikene benzer çıkıntıları vardır. Görüntüsü çileğe benzese
KOCAYEMİŞİN FAYDALARI
Çekirdekleriyle beraber tüketilebilen kocayemiş, özellikle diş ve diş eti hastalıklarına etki eder. Çözücü maddeleri olan bu meyve, neredeyse diş fırçasından daha detaylı temizlik yapar.
Antioksidan ve antienflamatuar özelliği olan kocayemiş, hücrelerin yapısını korur ve güçlendirmeye yardımcı olur. Bu özelliği ile romatizma, enfeksiyon, kemik hastalıklarının yanı sıra kanserin oluşumunu da engelleyebilmektedir.
Daha çok çocuklarda rastlanan bağırsak kurtları ciddi bir sindirim problemidir. Doğal ilaçlar içinde ise kocayemiş bulunur. Kocayemiş bağırsak kurtlarını dışkılama ile vücuttan atmaya yardım eder ve bağırsak florasını korur. Güçlü bir antioksidan etkisi olduğu için, idrardaki enfeksiyonlu hücrelerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur ve mesanede idrar birikmesini engeller. Özellikle kadınlarda daha sık rastlanan idrar yolunda mantar oluşumu gibi ciddi hastalığın da önüne geçer.
Özellikle ergenlik döneminde artan ve bazılarında o dönem sonrasında da görülme oranı yüksek olan akne ve sivilce oluşumunu önleyen kocayemiş, ciltteki siyah nokta ve gözenek oluşumunu da engeller. Ayrıca karaciğer ve akciğeri de temizleme özelliği vardır. Hatta sigaranın oluşturduğu deformasyonu onarabilmektedir.
Sağlıksız beslenme ve yeterli oranda su içilmemesi sonucu böbreklerde ortaya çıkan taş ya da kumun dökülmesine de olumlu etki eder. Meyvenin içindeki sıvı ile böbrek bezlerinin çalışma fonksiyonları da artar.
KOCAYEMİŞ NASIL TÜKETİLİR?
Taze biçimde tüketilen kocayemiş, kurutulup öğütülerek ve bir bal ile birleştirilerek de tüketilebilir. Özellikle bal ile karıştırıldığında boğaz enfeksiyonuna ve sindirim sistemine olumlu etki eder. Ayrıca yapraklarını kurutup çay yapmak da mümkündür. Çay halini cilt toniği olarak da kullanabilirsiniz. Kocayemişten reçel yapılabilir ve tatlı veya pastaya eklenebilir.
İLİşKİLİ HABERLER
Soğan Suyunun İnanılmaz Faydaları
Ruşeym Nedir? Ruşeymin Faydaları Nelerdir?
Demirhindi Nedir? Demirhindinin Faydaları Nelerdir? Demirhindi İle Zayıflamak Mümkün mü?
Aronya Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
İLİşKİLİ GALERİLER
Ananas Suyunun Faydaları
Limon ve Suyunun İnanılmaz Faydaları
Yaz Meyvelerinin Faydaları