DOLAR 32,3535
EURO 35,1812
ALTIN 2.324,98
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Klima Hastalığına Dikkat! Zatürreye Neden Oluyor

09.07.2021
A+
A-

Sıcak havaların kurtarıcısı olan klimaların gerekli bakımı yapılmadığında zatürre gibi ciddi hastalıklara neden olduğunu biliyor muydunuz? Hava sirkülasyonunu sağlayan klimanın içerisinde oluşan bakteriler ciddi hastalıklara neden oluyor.

Yaz sıcaklarının gelmesiyle klima kullanımı da artmaya başladı. Sıcaklardan bunalanlar klimayı açarak serinlemenin en kolay yolu olan klimaya koşmakta. Özellikle aşırı sıcakların yoğun olduğu zamanlarda klima imdadımıza yetişiyor. Ancak serinlemede en büyük yardımcımız olan klimanın bazı durumlarda ciddi rahatsızlıklara da yol açabileceğini biliyor muydunuz? Klimanın gerekli bakımı yapılmadığı durumlarda birçok bakteri üretebiliyor. Bu durum ise hafife alınmamalı çünkü düşündüğünüzden çok daha kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Sıhhi tesisat, klima tesisatı gibi sistemlerde gerekli bakım ve dezenfekte uygulanmadığında lejyonella bakterisinin üreyebileceği ortam sağlanmış olur. Daha çok yazın görülen ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığına dikkat çeken Uzm. Dr. Bengisu Ay, konu hakkında detaylı bilgi verdi.

Klimanın gerekli bakımı yapılmadığında bakteri oluşumuna yol açabildiği ve bu meydana gelen bakterinin ise ciddi hastalıklara yol açtığı belirlendi. Hastalığa neden olan bakteri 1977 yılında Philadelphia’da Lejyonerlerin toplantısı sırasında ortaya çıkan salgın ile ortaya konulmuş ve bu nedenle lejyonella adı verilmiştir. Lejyoner hastalığı etkeni olan Legionella cinsi bakteriler doğal su kaynaklarında ve insan eliyle oluşturulmuş su dağıtım sistemlerinde bulunurlar. Sıhhi tesisat, klima tesisatı gibi sistemlerde gerekli bakım ve dezenfekte işlemi uygulanmadığı taktirde bakterinin üreyebileceği ortam sağlanmış olur.

Hastane ortamında buluna klima sistemlerinin de aynı şekilde hastaları etkilememesi adına düzenli bakımı yapılmalıdır. Hastanede yatan hastalarda gelişen zatürrelerde etken olabilir. Bu yüzden hastane iklimlendirme ve sıhhi tesisat sistemleri belirli aralıklarla düzenli olarak Lejyonella için kontrol edilir.

Bu oluşan bakteriler herkes için tehlike oluşturur ama kronik rahatsızlığı olan kişlerde çok daha fazla risk oluşmaktadır. Bulaşma yolu bu bakteri ile kirlenmiş suların solunum sistemimize girişi veya direkt temasıyla olabilir. Sigara içicileri, kronik akciğer hastalığı olanlar, kortizon kullanımı, cerrahi girişimler ve organ nakli hastaları risk altındadırlar.

Klimanın ortamdaki hava sirkülasyonunu sağladığından dolayı oluşan bakterileri de sürekli olarak bulunan ortamda dağıtmaktadır.  En sık klinik tablo zatürredir. Yaklaşık 2 haftalık kuluçka döneminden sonra öksürük ve ateşle başlar. Kas ağrısı ve baş ağrısı, iştahsızlık yapabilir.

Solunum yetmezliği ve organ yetmezlikleri yapabilir. Antibiyotikle tedavi edilir. Zatürre olmayan bir diğer klinik tablo soğuk algınlığına benzeyen ve Pontiac ateşi adı verilen bir tablodur. Tedaviye ihtiyaç duymadan sıklıkla kendiliğinden iyileşir. Çok daha az sıklıkla kalp, deri ve böbrek enfeksiyonları yapabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.