DOLAR 32,2707
EURO 34,8091
ALTIN 2.464,45
BIST 10.358,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Kalp Çarpıntısı Nedir, Neden Olur?

09.08.2021
A+
A-

Gün içerisinde kalpte meydana gelen çarpıntılar önemsenmeyebilir. Ancak doğru teşhis edilmediğinde kalp krizine varana kadar sonuçlara yol açabilir. Peki kalp çarpıntısı nedir? Kalp çarpıntısı neden olur?

Gün içerisinde kalbimizde meydana gelen ritim değişikliklerinin çeşitli nedenleri olabilir. Koşma, heyecan, korku gibi sebeplerden kaynaklanabilir. Ancak sık yaşanan kalp çarpıntısı tehlikelidir ve mutlaka doktora gidilmelidir. Peki, kalp çarpıntısı nedir? Kalp çarpıntısı neden olur?

KALP ÇARPINTISI NEDİR? 

Kalp çarpıntısı nedir? Kalp çarpıntısı, kişi dinlenme halindeyken kalbin, normalden daha hızlı bir şekilde attığı yaygın bir kalp ritmi bozukluğudur. Kalbin daha hızlı atması durumunda, kalp kaslarının oksijene olan ihtiyacı artar. Bu durum eğer uzun süre devam ederse, oksijen yetersizliğine bağlı miyokard hücreleri ölebilir ve bu durum kalp krizine neden olabilir.

KALP ÇARPINTISI NEDEN OLUR?

Kalp çarpıntısı neden olur? Kalp atım hızı kişiden kişiye ya da faaliyetlere göre farklılık gösteriyor. Dakikada 60-100 arası atım olması normal kabul ediliyor. Uykuda daha azalması ve egzersiz esnasında dakikada 100 atımın üstüne çıkması da normal kabul ediliyor. 

Kalp atımının insanın hissedeceği biçimde hızlanması ya da düzensizleşmesi (aritmi) ‘kalp çarpıntısı’ olarak ifade ediliyor. Kalp yetmezliği de varsa, çarpıntı ve aritmi yaşamı tehdit eden bir hal olarak karşımıza çıkabiliyor. Tiroit bezinin az çalışması ya da fazla çalışmasının yanı sıra enflamatuar, bir farklı deyişle illtihaplı tiroit hastalıkları da çarpıntı ve aritmilere neden olabiliyor. Enfeksiyon meydana geldiğinde ve yüksek ateş halinde vücudun bir savunma mekanizması olarak aritmi ve çarpıntı meydana getirebiliyor.

KALP ÇARPINTISI BELİRTİLERİ NELER?

Kalp çarpıntısı, organ ve dokuları oksijensiz bırakabilir. Peki kalp çarpıntısı belirtileri neler? 

-Nefes darlığı yaşama

-Baş dönmesi

-Kalp atışlarını hissetmek

-Göğüste rahatsızlık hissi

-Nabızda hızlanma

-Göğüs ağrısı

-Bayılma

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.