İstanbul metrosu için Aselsan harekete geçti
Kurumlar çalışmaya kendi öz kaynaklarıyla da finansal destek sağlıyor. Dünyada sadece 5-6 firmanın sahip olduğu bu teknolojinin tamamen milli imkanlar ile geliştirilmesi sağlanacak. Proje başından bu yana modüler mimariye uygun şekilde geliştirildiği için hızla yeni metro hatlarına uyarlanabilecek.
Metro araç ve sinyalizasyon sistemlerinde maliyet planları uzun vadeli yapılıyor. 30 yıl gibi süreler söz konusu. Bu nedenle metro yatırımı yapılırken, ilk alım maliyetinden enerji tüketimine kadar 30 yıllık lojistik maliyetlerinin değerlendirilmesi gerekiyor.
Örneğin, İBB tarafından 1000 km uzunluğunda metro hattı ve 5 bin metro aracı yatırımı yapılacak. Bu yatırımın ayrılmaz parçası olan sinyalizasyon sistemlerinde dışa bağımlılık sona ermiş olacak. Bu projenin kullanılacağı hatlar İstanbul ile sınırlı değil.
Gayrettepe – İstanbul Havalimanı – Halkalı Metrosu, Gebze-Darıca Metrosu, Buca Metrosu, ANKARAY, Ankara Havalimanı Metrosu, Konya Metrosu şu anda görüşmelerin yoğun bir şekilde devam ettiği hatlar arasında.