DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

İnsan Beyni, İlk Kez Kablosuz Bir Şekilde Bilgisayara Bağlandı

06.04.2021
A+
A-

Beynimizle bir bilgisayarı kontrol etmek her ne kadar ütopik bir düşünce olsa da bu, gelişen teknoloji sayesinde uzun bir süre önce gerçeğe dönmüştü. Şimdiyse bilim insanları, bu kombinasyonu tamamen kablosuz bir şekilde yapmayı başardılar. Araştırma, IEEE Transactions on Biomedical Engineering dergisinde yayınlandı.

Bilim insanları, gerçekleştirdikleri çalışmalarda felçli katılımcıların bir tablet bilgisayarı kontrol etmelerini sağladı. BrainGate sistemi üzerinden yapılan çalışmalarda bir kişinin beyin motor korteksine bağlanan kablolu sistemlerde kullanılan bağlantı noktasına küçük bir verici yerleştirildi. Bu verici sayesinde katılımcılar, hiçbir kablo kullanılmadan kablolu sistemlere yakın yazma hızına, işaretlemeye ve tıklama doğruluğuna ulaşabildi.

Nöral arayüz teknolojilerinde fazlasıyla önemli bir gelişme:

braingate

Çalışma hakkında açıklama yapan Brown Üniversitesi’nden Dr. John Simeral, kablosuz sistemin işlevsel olarak beyin-bilgisayar arayüzü performansında yıllardır altın standart olan kablolu sistemlere eşdeğer olduğunu gösterdiklerini belirtti. BrainGate’in Baş Sistem Mühendisi olan Simeral, sistemde kablolu ekipmanda kullandıkları aynı kod çözme algoritmalarını kullanabileceklerini söyleyerek bu sistemle kabloluların arasındaki tek farkın “insanların artık ekipmanlarına fiziksel olarak bağlanmasına gerek olmadığı” olduğunu ekledi.

Çalışmada yer alan biri 35 biri de 63 yaşındaki iki katılımcı, omurilik yaralanmaları nedeniyle felç olmuştu. Bu iki katılımcı, geliştirilen kablosuz sistemi kesinti yaşamadan 24 saat boyunca bir laboratuvar ortamı yerine kendi evlerinde dahi kullanmayı başardı. Bu da teknolojinin hem kurulumunun hem de kullanımının basitliğini ortaya koydu.

Günümüzde hızla büyümeye ve gelişmeye devam eden nöral arayüz teknolojilerinin son ilerlemesi olan bu çalışma, BrainGate teknolojisinin nasıl kullanılabileceği konusunda da yeni olanaklar sunacak. Bunun yanı sıra gelecekte bu teknolojilerde kabloya olan ihtiyacın da tamamen ortadan kalkmasını bekleyebiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.