DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 25°C
Çar 22°C

İki Araştırmacı, Sadece 50 Dolara Akıllı Telefon ile Çalışan Robot Geliştirdi

31.08.2020
A+
A-

Intel’den iki araştırmacı olan Muller ve Vladlen Koltun’a göre ‘sağlam’ bir akıllı telefon ile çalışan bir robot geliştirmek yalnızca 50 dolara mal oluyor. OpenBot: Turning Smartphones into Robots adında; sensörler, hesaplamalar, iletişim ve açık kaynaklı yazılım kullanımı için akıllı telefonları robotlarda kullanmaya odaklanan bir makale yayınlayan ikili, akıllı telefonlar sayesinde robotların ‘pahalı’ ürünler olmaktan çıkabileceğini ortaya koydu.

Muller ve Koltun’a göre akıllı telefonların robotlarda ‘beyin’ olarak kullanılması yalnızca maliyet açısından değil, işlevsel olarak da avantaj sağlıyor. Bu avantajların başında ise yazılımı güncellemenin daha kolay olması geliyor. 

akıllı telefon robot

İki araştırmacı, OpenBot’u tasarlarken algılama, veri işleme ve hesaplama için robotun ortasına bir akıllı telefon yerleştiriyor. Robot’un şasisi ise 3D yazıcıda üretilebilir ve bir denetleyici, mikrodenetleyici, LED aydınlatma ve akıllı telefon yuvası olacak şekilde tasarlanmış durumda. Elbette ki robotun içinde motorlara güç sağlamak için bir batarya bulunuyor ve bir Arduino Nano kart, akıllı telefon ile robotun elektronik devresi arasında iletişim ve güç bağlantısı sağlıyor. 

OpenBot, yazılım konusunda ise bir akıllı telefon uygulamasına güveniyor. Bu uygulama, robotun gerçek dünya verilerini algılama ve hesaplaması için bir arayüz sağlıyor. Ayrıca OpenBot, bir Android uygulamasıyla çalıştığından Bluetooth uyumlu PS4, Xbox ve Switch oyun kollarıyla kontrol edilebiliyor.

robot akıllı telefon

Muller ve Koltun, geliştirdikleri robotun ‘stabilitesinin’ akıllı telefondan akıllı telefona ne kadar fark ettiğini tespit etmek için robotu farklı akıllı telefonlarla çalıştırmayı denediler. Nispeten zayıf donanıma sahip uygun fiyatlı bir telefon, dünyayı algılama konusunda başarısız oldu

Test edilen orta segment telefonlar ise işlemcilerinde yapay zeka işleme birimlerine sahip olduklarından gerçek dünyayı daha doğru bir şekilde tespit edebildiler. Araştırmacılar, söz konusu çalışmanın robotların ‘pahalı ürünler’ olması konusunda gelecekte işlerin nasıl değişebileceğine dair bir referans oluşturduğunu ifade ettiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.