DOLAR 32,2073
EURO 35,0615
ALTIN 2.469,59
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Astronotlar Uzayda Gen Düzenlemeyi İlk Kez Başarılı Şekilde Gerçekleştirdi

05.07.2021
A+
A-

Uzayda ultraviyole ışığa ve radyasyona maruz kalmak, DNA hasarlarına yol açabiliyor. Bu durum, uzun vadede astronotların sağlığı için oldukça büyük bir sorun teşkil ediyor. Hem astronotların sağlığı için hem de gelecekte yapılacak tüm insanlı uzay görevlerinde benzer sorunlarla karşılaşmamak adına DNA hasarının önüne nasıl geçilebileceği ile ilgili çeşitli araştırmalar yürütülüyor. 

Bu doğrultuda DNA onarımının nasıl gerçekleştirilebileceğine yönelik yapılan bir araştırmada, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotlar oldukça önemli bir deneysel gen düzenleme işlemini başarı ile gerçekleştirdi.

Çalışmalar gelecekte uzay yolculuklarını daha kolay kılacak:

Yürütülen deneysel çalışma kapsamında ISS’de bulunan astronotlar maya hücreleri üzerinde gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında önce DNA üzerinde hasar oluşturuldu, ardından da bu hasarın giderilmesi ve dizilimin yeniden gerçekleştirilmesi sağlandı. 

Plos One isimli dergide yayınlanan araştırmanın kıdemli yazarı olan Sebastian Kraves çalışmanın önemini vurguladığı açıklamasında “Ekip sadece ekstrem bir ortamda CRISPR genom düzenleme, PCR ve nanopor dizileme gibi yeni teknolojileri başarıyla uygulamakla kalmadı, aynı zamanda bu teknolojileri mikrogravitede DNA onarımı ve diğer temel hücresel süreçlere ilişkin çalışmalarda uygulanılabilen işlevsel olarak eksiksiz bir biyoteknoloji iş akışına entegre edebildi’‘ şeklinde konuştu.

Geleceğin insanlık için en büyük heyecan yaratan adımlarından biri olan uzay yolculukları için aşmamız gereken tek engel daha güçlü roketler ya da daha akıllı uzay araçları yapmak değil. Aynı zamanda insan vücudunun uzayda olmaya verdiği reaksiyonlara yönelik de çözümler üretmemiz gerekiyor. Bu kapsamda pek çok farklı araştırma yürütülüyor.

Örneğin astronotları zararlı ve hatta ölümcül X-ışını radyasyonundan korumak için doğada tespit edilmemiş bir malzeme ile cilt pigmentlerinden yapılmış bir güneş kremi geliştirildi. Geçtiğimiz haftalarda ise yine ISS’de yürütülen bir başka araştırma sonrası spermin uzayda DNA’sına zarar gelmeden 200 yıl boyunca korunabileceği tespit edilmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.