DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Hatay’da Yağmur Suyuyle Kuraklığa Direnen Ev: Hasan Akkaya’nın Depolama Sistemi

Hatay’da yağmur suyu depolama sistemiyle kuraklığa diren Hasan Akkaya’nın evinin ilham veren hikayesi ve sürdürülebilir su kullanımı

22.10.2025
A+
A-

Hatay’da yaşayan Hasan Akkaya, evinin damına kurduğu özel bir yağmur suyu toplama sistemiyle depoladığı suyu günlük ihtiyaçlarında kullanıyor. Yağmur yağarken iki depo dolarken, susuzluk tehlikesinin dayanılmaz anlarında bile ailenin temiz su ihtiyacı karşılanabiliyor. Akkaya’nın kurduğu sistem sayesinde banyo, bulaşık ve lavabo için gerekli suyu sağlayabildiğini belirtti.

Kentte son 65 yılın en kurak dönemi yaşandığına işaret eden Meteoroloji verileri, 2024 yılına göre 2025 yılında yağışların yaklaşık yüzde 66 oranında azaldığını gösteriyor. Bu durum su kesintilerini daha sık hale getirirken, Antakya’nın Hacı Ömer Alpagot Mahallesi’nde yaşayan Akkaya, su kaynağının kesildiği anlarda evinin damındaki depoları kontrol etti ve şans eseri iki depo da boş çıktı.

Sağanak yağışın etkili olduğu günlerde yön değiştiren gider borusuyla yaklaşan çözümleriyle 2 depoyu yağmur suları doldurarak su sıkıntısını bertaraf etti. Bu başarılı uygulama sosyal medyada geniş yankı uyandırdı ve Akkaya, yağmur suyunun temiz ve zararsız olduğunu vurgulayarak günlük yaşamında kullandığını aktardı. Yaptığı açıklamada, yağmur suyunu banyo yaparken, bulaşıkları yıkarken ve lavaboda kullandığını belirtti: Yağan yağmur suyuyla iki depo su doldurdum ve yağmur suyunu banyo yaparken, bulaşıkları yıkarken ve lavaboda kullanıyorum.

Hatay’da yaşanan kuraklık nedeniyle su kesintilerinin zaman zaman yaşandığını ifade eden Akkaya, “Yağmur yağıyordu, aklıma bu sistemi kurmak geldi ve depoları doldurdum. Yağmur suyunu depolayarak kuraklığa bir çözüm buldum” sözleriyle sistemi özetledi. Yağışların azalmasıyla birlikte kuraklık etkisini sürdürüyor; vatandaşlar su yönetimi konusunda yeni çözümler aramaya devam ediyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel: Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.