DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 21°C

Harvard açıkladı: Zaman algısı yaraların iyileşme hızını etkiliyor

Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarına göre zamanın fiziksel iyileşme üzerindeki etkisi psikolojik olarak zamanı algılama şeklimizden ayrı değerlendirilemez. Buna göre zaman algımız fiziksel iyileşme hızını olumlu ve olumsuz anlamda etkileyebiliyor.

16.01.2024
A+
A-

Yeni bir araştırmaya göre zihin ve beden arasındaki bağlantı fiziksel sağlığı doğrudan etkiliyor. Buna göre kişinin “zaman algısı” fiziksel iyileşmeyi hızlandırabilir ya da yavaşlatabilir.

Yeni araştırma zamanın fiziksel iyileşme üzerindeki etkisinin kişinin “öznel zaman deneyiminden” nasıl etkilendiğini inceledi.

Araştırmada Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları gönüllü katılımcıların bedenlerinin hafifçe morarmasını sağladı ve bu sırada zaman algılarını manipüle etti.

Yaraları oluşturmak amacıyla katılımcılara kupa terapisi uygulandı. Bu işlemde tıpkı bildiğimiz “bardak çekme” işlemi gibi kupalar kullanılarak ciltte emme kuvveti oluşturuluyor. Bu da cildin altındaki kan damarlarının genişlemesini sağlıyor ve işlemin ardından kısmi morarmalara neden oluyor.

Daha sonra katılımcılar üç farklı zaman algısı altında deneyi tamamladı: Yavaş zaman (gerçek zamanın yarısı), normal zaman ve gerçek zamanın iki katı olarak hızlı zaman.

Katılımcıların hepsi aslında eşit deney süresi geçirdi ancak koşulların ikisinde algılanan süre manipüle edilmiş bir zamanlayıcı kullanılarak değiştirildi.

Bu sayede algılanan süre bir grup için gerçek zamanın yarısına (14 dakika) veya diğerleri için iki kat fazlasına (56 dakika) eşit oldu.

ÇOK ZAMAN GEÇTİĞİNE İNANAN DAHA HIZLI İYİLEŞTİ

Araştırmacılar daha fazla zaman geçtiğine inanan katılımcılarda yaraların daha hızlı iyileştiğini ve daha az zaman geçtiğine inanan katılımcılarda iyileşme sürecinin daha yavaş olduğunu gözlemledi.

Bilim insanları deneyin sonuçları hakkında, “Algılanan zamanla gerçek zamanın eşit olduğu katılım gurubuyla karşılaştırıldığında oluşturulan yaraların katılımcılar daha fazla zaman geçtiğine inandıklarında daha hızlı, daha az zaman geçtiğine inandıklarındaysa daha yavaş iyileştiğini gördük.” ifadelerini kullandı.

Bu araştırmaya kadar geleneksel tıp psikolojik etkilerin öncelikle davranışlar olmak üzere sağlığı dolaylı olarak etkilediğini öne sürüyordu.

Araştırmacılara göre son bulgular insan sağlığında “doğrudan” zihin-beden bağlantısı bulunduğuna dair örnek oluşturuyor.

Bilim insanları, “Algılar, beklentiler ve inançlar mutlaka biyolojik ve fizyolojik süreçleri şekillendirir.” diye ekledi.

Araştırmacılar bu bulguların altında yatan nedenleri ve etkilerini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

NTV

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.