DOLAR 32,4251
EURO 34,8197
ALTIN 2.394,12
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Grip Virüsü, Başka Bir Virüsle ‘Hibrit Virüs’ Oluşturdu: Daha Ağır Geçen Bir Hastalığa Neden Oluyor

02.11.2022
A+
A-

Havaların soğumasıyla beraber üst solunum yolları hastalıklarında artış yaşanan şu günlerde, bilim insanlarından dikkat çeken bir açıklama geldi. Uzmanlar, üst solunum yolu rahatsızlıklarına yol açan virüslerin birleşip bir hibrit yapı oluşturduklarını açıkladılar. Bu hibrit virüsü keşfeden bilim insanı Pablo Murcia, “Bu tür bir hibrit virüs daha önce hiç tanımlanmamıştı.” ifadelerini kullandı.

Üst solunum yolu hastalıkları dediğimizde akla gelen ilk rahatsızlık, grip (İnfluenza A). Ancak solunum yolu rahatsızlıklarına yol açan tek yapı grip virüsü değil. Öyle ki solunum sinsityal virüsü (RSV) de hastalığa yol açıyor ve en az grip kadar bulaşıcı. Toplumda daha çok grip dillendirmesi yapılmasının nedeni ise RSV’nin daha çok bebekleri etkiliyor oluşu. Yapılan son araştırmalar, bu iki virüsün bir araya gelerek iş birliği yaptığını gözler önüne sermiş durumda.

Hibrit virüs, daha ağır enfeksiyona yol açıyor!

hibrit virüs

Grip ile RSV’nin birleşiminden olan hibrit virüs ile ilgili detaylı inceleme yapan bilim insanları, virüsleri hem ayrı ayrı hem de hibrit olarak akciğer hücrelerine gönderdiler. Araştırma sonucunda, hibrit virüsün daha ağır enfeksiyona yol açtığı görüldü. Öyle ki influenza A virüsü, bu süreçte RSV’den faydalanıp bağışıklık sistemini atlatıyordu. Bu da ciğerlere ilerleme hızını artırıyor ve hastalığı ağırlaştırıyordu.

Bilim insanları, hem genom hem de dış protein açısından farklı olan farklı ailelere sahip virüslerin bir araya gelerek hibrit yapı oluşturmasının önemli olduğunu söylüyorlar. Zira bu keşif sonrasında virüslerle ilgili yepyeni çalışmalara ihtiyaç duyulmuş durumda. Araştırmacılar, henüz keşfedilmemiş başka hibrit virüsler bulunabileceğini, bunların tespiti halinde hibrit virüsler için yeni tedavi arayışı içine girilebileceğini ifade ediyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.