DOLAR 32,1974
EURO 34,9739
ALTIN 2.505,51
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Açık
İstanbul
24°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 23°C

Gizemli metalik mavi meyvenin sırrı çözüldü! Viburnum tinus meyvesi çok tatlı mavi bir renge sahip. Bilim insanları meyvenin bu rengi almasının altındaki…

08.08.2020
A+
A-

Doğanın kendi içinde harikalarla dolu olduğunu söyledik, aynı zamanda bir dengeye de sahip. Bu denge sayesinde yaşam döngüsü sağlanıyor ve canlılık devam ediyor. İşte bu döngü içinde konumlandırılan viburnum tinus meyvesi araştırmacıların sonuçlarına göre, bu metalik mavi rengini üretmek için hayvanlarda daha yaygın olan yağ yapısını kullanıyor. Bu sayede ise meyve yiyerek beslenen kuşların ilgisini çekebiliyor.

Söz konusu mavi meyve, daha çok Birleşik Krallık’ta karşımıza çıkıyor. Bizdeki defne ağacına benzer özellikler taşıyan bu tür endemik olarak konumlandırılabilir. Dış yapısına bakıldığında parlak bir mavi rengine sahip olan bu bitkinin meyvesi bu parlaklığa bünyesinde yer verdiği yağ molekülleri sayesinde ulaşıyor.

Cambridge Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, kuşlar için oldukça besleyici olan bu meyvenin mavi renginin aslında pigment ile bir bağlantısının olmadığı sonucuna ulaşıldı. Bunun daha iyi anlaşılması için örnekleyen araştırmacılar, tavus kuşlarındaki o ihtişamlı renklerin yapısında pigment bulunmaması gibi, bu parlak yapıdaki meyvede de yağ ve lipitler sayesinde renkleri yansıtan bir fenomenin varlığını ortayaya koyuyor.

Tavus kuşlarının tüyleri, kelebek pulları, ve mücevher gibi parlayan yapıdaki böceklerin renkleri, iç yapılarında yer alan bazı özelliklerden kaynaklı ortaya çıkıyor. Bu yapısal renk, bakış açısına bağlı olarak değişebiliyor ve yanardöner bir his yaratıyor. Bu ise bilimsel olarak çok katmanlı nano yapıların gözde yanması olarak açıklanıyor.

Araştırmacılar ilk kez böyle bir yapının lipitleri içerdiğini aktarıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.