DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Google, Kullanıcıların Facebook Şifresini Çalan 9 Uygulamayı Marketten Kaldırdı: İşte O Uygulamalar

05.07.2021
A+
A-

Teknoloji devi Google’ın uygulama mağazası olan Google Play Store, kelimenin tam anlamıyla bir bit pazarı. İçerisinde çok fazla kullanışlı uygulama olduğu gibi onlarca zararlı uygulama da olabiliyor. Bu uygulamalarsa kendilerini zararsız bir uygulama gibi gösterip kullanıcıların cihazlarına virüs bulaştırabiliyor ya da hesaplarını çalabiliyor.

Google ise kendini masum gibi göstererek kullanıcıların Facebook bilgilerini çalan 9 adet uygulamayı Google Play Store’dan kaldırdı. Bu uygulamalar, kendilerini gizlemekte o kadar başarılı ki uygulamaların toplam indirme sayısı 5,8 milyonu geçmiş durumda.

Uygulamalar Facebook bilgilerinizi çalıyor

Android

Bu tehlikeli uygulamaları tarayan ve işleyiş şekillerini çözen firma ise ünlü güvenlik firması Dr. Web oldu. Dr. Web araştırmacılarının açıklamasına göre uygulama, telefona kurulduğu andan itibaren zararlı yazılımını çalıştırmaya başlıyor ve sunucudan gerekli verileri çekiyor. Ardından Facebook ile giriş yapacağınız herhangi bir uygulamada açılan pencerenin içine bir kod yerleştirerek kullanıcı adı ve şifrenizi topluyor. Buna ek olarak giriş yaptığınız anda çerezlerinizi de çalan yazılım, bu bilgileri ve çerezleri bilgisayar korsanlarına satıyor.

Araştırmacılar, bu uygulamalardan bazılarının Android’e özel geliştirildiğini ve içlerinden 2 tanesinin birden çok platforma uygulama hazırlamak için kullanılan “Flutter” isimli geliştirme yazılımı ile yapıldığını tespit etti. Google yetkilileri yaptıkları açıklamada, söz konusu uygulamaların Google Play Store’dan kaldırıldığını ve bu uygulamaların geliştiricilerinin kalıcı olarak yasaklandığını açıkladı. Fakat ne yazık ki geliştiriciler, yeni bir geliştirici hesabı açıp tek seferlik 25 dolar ödedikten sonra yine benzer uygulamaları Google Play Store’a yükleyebilirler.

Facebook şifrelerinizi çalan uygulamalar ve indirme sayıları

Zararlı uygulamalar

PIP Photo: 5,8 milyon indirme Processing Photo: 500.000 indirme Rubbish Cleaner: 100.000 indirme Inwell Fitness: 100.000 indirme Horoscope Daily: 100.000 indirme App Lock Keep: 50.000 indirme Lockit Master: 5.000 indirme Horoscope Pi: 1.000 indirme App Lock Manager: 10 indirme

Eğer bu uygulamalardan birini indirdiyseniz cihazınıza virüs taraması yapın ve Facebook hesabınızın şifresini farklı bir cihaz üzerinden değiştirin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.