DOLAR 35,3639
EURO 36,4835
ALTIN 3.029,85
BIST 9.945,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cum 11°C
Cts 8°C
Paz 6°C
Pts 6°C

Yargıtay’dan Emsal Karar: WhatsApp, Facebook ve E-posta Yazışmaları Delil Kabul Edildi

16.10.2020
A+
A-

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, ülkemizdeki alacak verecek davalarını yakından ilgilendiren emsal bir karar verdi. Bu emsal karar, ülkemizdeki alacak verecek davaları için yeni bir dönemin başladığını gösteriyor. Çünkü bundan sonra WhatsApp ya da Facebook gibi uygulamalardaki konuşmalar ile e-posta yazışmaları da delil olarak kabul edilecek.

Karar, SGK tarafından ödenmesi istenen bir borcun, iptal ettirilmesi için açılan davadan çıktı. Bir vatandaş, avukatla anlaşmaya vardıktan sonra avukatın ilk duruşmaya gitmediğini iddia etti. Avukatla anlaşırken de herhangi bir ücret sözleşmesi imzalamayan vatandaş, avukatın hakkı olan parayı da vermedi. İşte bunun üzerine şikayetçi olan avukat, elindeki yazışmaları ileri sürdü. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi de söz konusu emsal kararı aldı.

Yargıtay

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin aldığı kararda, iki taraf arasında herhangi bir sözleşmenin yapılmadığının altı çizildi. Ancak bununla birlikte avukat ve vatandaş arasındaki e-posta yazışmalarının tespit edildiğini bildiren hukuk dairesi, ilgili yasayı işaret ettiler. Bu yasada; “Uyuşmazlık konusu vakaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.” ifadesi yer alıyordu.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, “Bu düzenleme ile mail yazışmaları da belge olarak kabul edilmiştir. O halde, mahkemece mail yazışmaları ve davacı tarafından yapılan ödemeler değerlendirilerek davacının borçlu olup olmadığına karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.” açıklamasında bulundu. Bu emsal karar, sonraki alacak verecek davalarında da yok sayılamayacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.