DOLAR 32,5140
EURO 34,8025
ALTIN 2.431,03
BIST 9.694,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Fıtık Ağrısı

05.08.2020
A+
A-

Fıtık hastalığı çeşitli şekillerde görülebilir. Boyunda nüksettiği gibi, kalçada, karın bölgesinde, kasıklarda da görülebilir. En sık da kasıkta kendini gösterdiği için, bu yönde tedavi yöntemleri de hayli geliştirilmektedir.

FITIK NEDİR?

Kas ve doku zedelenmeleriyle birlikte, eklem sıvılarındaki azalma, aşınmaya sebebiyet verir. Orada da fıtık denilen rahatsızlık ortaya çıkar. Tıbbi ismi ‘herni’ şeklinde de telaffuz edilen fıtık, bir iç organın başka bir boşluğa yerleşerek, orada şişlik yaratmasına denilir. 

Kadınlarda daha fazla görüldüğü gibi, yaş ilerledikçe fıtık olma riski de artar. Tedavi edilmezse, daha da kalıcı sorunlara sebebiyet vermesi mümkün gözükmektedir.

FITIK RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fıtık nasıl geçer diye sorulduğunda, öncelikle onun teşhisinin doğru konulması gerekliği doğar. Zira, tek fıtık çeşidi yoktur. En yaygın görülen tür olan kasık fıtığı dışında, bel fıtığı da çok görülür. Onların ötesinde, mide fıtığı, kesi yeri fıtığı, göbek fıtığı gibi türler de mevcuttur.

Kasık fıtığında, bağırsaklar bulundukları zarı yırtıp yer değiştirirler. Mide fıtığındaysa, mide göğüs boşluğuna doğru yükselerek, yer değiştirir. Göbek fıtığı daha çok çocuklarda görülür ve bağırsak göbeğe doğru kayarak, şişkinliğe sebebiyet verir. Kesi yeri fıtığındaysa, herhangi kesilen bir bölge, yani ameliyat bölgesi ekseninde kas gevşemesi ve doku zedelenmesi meydana gelebilir.

FITIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Fıtık nasıl geçer denildiğinde, hangi tür fıtığın kastedildiği çok önemlidir. Genelde, kasık ve bel tarafındaki fıtık yaygın olduğu için, onların üstünden bir tedavi yöntemi belirtilir.  Fıtık ameliyata girilmeden asla geçmeyen bir hastalıktır. O yüzden, geçmez, ama tedavi edilerek ilerlemesi önlenebilir.

Tıbbı müdahalelerin yanında, fıtık nasıl geçer denildiğinde, doğal yola başvurulan kimi çözümlerin de faydaları büyüktür. Bu yönde, ilk önerilecek şey, çok basittir: papatya çayı içmek… Papatya bitkisi çok yararlı olduğu gibi, kasları gevşetmekte, sinirleri yatıştırmakta, bel ağrılarını gidermek konusunda da etkilidir. Sabah ve akşam olmak üzere, günde iki fincan demlemeniz isabetli olacaktır.

Haşhaş tohumu kullanımı da bel fıtığı tedavisinde en etkin doğal yolların başında gelir. Yıllardır birçok kimse tarafından denenmiş bu yöntem zararsızdır. Günde yüz gram kadar tohumu yutmanız yeterlidir.

Ayrıca, bir tatlı kaşığı acı elma yağına (adaçayı yağı), bir yemek kaşığı soğuk pres yapılmış susamı karıştırıp, ilgili bölgeye dairesel hareketlerle sürmeniz de iyi olacaktır. Bunu her gün en az bir kere uygulamanız gerekmektedir.

Bel fıtığında kısmi egzersizlerin de önemli rol oynadığı görülürken, yatakta istirahat, uyku düzenini kaçırmamak gibi faktörler de tedavide olumlu karşılıklar verir. Mekik çekmeniz, ağrınızın olduğu yerde bacağınızı yavaş yavaş hareket ettirmeniz, en az onar defa havaya kaldırıp indirmeniz de fayda getirecektir. Fıtık nasıl geçer diyorsanız, siz harekete geçerseniz geçecektir!

İLİşKİLİ HABERLER Fıtık Tedavisinde Tarçın'ın Rolü

Fıtık Tedavisinde Tarçın’ın Rolü

Bebeklerde Fıtık Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Bebeklerde Fıtık Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Ağrı Kesiciler Fıtık Tedavisinde Etkili Değil

Ağrı Kesiciler Fıtık Tedavisinde Etkili Değil

Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer?

Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer?

İLİşKİLİ GALERİLER Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir

Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir

Bel Ağrınızı Sadece 5 Hareketle Geçirin

Bel Ağrınızı Sadece 5 Hareketle Geçirin

Bel Ağrısına İyi Gelen Yoga Hareketleri

Bel Ağrısına İyi Gelen Yoga Hareketleri

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.