DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Fitalat Ne Demek?

04.05.2021
A+
A-

Fitalat nedir? Fitalat ne demek, nerelerde kullanılır, zararları nelerdir? Bir üründe fitalat olup olmadığını nasıl anlarız? İşte fitalat hakkında merak edilenler.

Son zamanlarda kanserojen maddeler hakkındaki haberlerin artış göstermesi üzerine vatandaşlar “fitalat nedir, fitalat ne demek?” şeklindeki soruların yanıtlarını merak ediyor. 

FİTALAT NE DEMEK?

Fitalat, en temelde plastik ve PVC malzemelerde sertliği azaltmak ve bu malzemelere esneklik kazandırmak için kullanılan kimyasal bir maddedir.

Plastik yumuşatmada kullanıldığı kadar aynı zamanda kadın kozmetiği ürünlerinde, oyuncaklarda, çeşitli deterjan ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. Yani fitalat, günlük hayatımızın her noktasında ürünlere kalıcı koku yaymak ve renklendirmek amacıyla yer almaktadır. Bu durum birçok riski ve sağlık sorununu beraberinde getirmektedir.

FİTALATIN ZARARLARI NELERDİR?

Fitalat, canlılarda hormon bozucu etkilere neden olmaktadır. Özellikle bebeklerin ve çocukların bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için fitalatın yaydığı zararlı etkilere karşı savunmasızlardır. Fitalat, vücudun bağışıklık sistemine nüfuz ederek, erkeklerde üreme hücrelerinde bozulmaya, kısırlığa hatta cinsel organlarda gelişim bozukluklarına neden olmaktadır. Öte yandan kanserojen kimyasallardır ve bu nedenle birçok hastalığı tetiklemektedir.

BEBEKLERİ FİTALATTAN KORUMAK GEREKMEKTEDİR

Fitalatlar, bağışıklığın çok düşük olduğu bebeklik döneminde büyük zararlara neden olurlar. Ancak sanki bu durum bilinmezmiş gibi birçok bebek ürününde ya da bebek oyuncaklarında fitalat kullanılır. Fitalatın bu tür bebek ürünlerinde kullanılması yasaklanmıştır. Birçok şirket, bu yasağa itibar etmemekte ve insan sağlığını tehlikeye atmaktadır.

BİR ÜRÜNDE FİTALAT OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?

Fitalat etken maddesine sahip olan kıyafet, aksesuar, oyuncak ya da kırtasiye malzemelerinin insan sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu açıklamıştık. Öte yandan, bu tür ürünlerin fitalat içerip içermediğini anlamak da bir hayli zordur. Bu nedenle kullandığımız plastik ürünlerinin kaliteli ve markalı olanlarını almak gerekmektedir. Bu tür markalı ürünler etiket kısımlarında ürünün etken maddelerini ve malzeme içeriğini açıklamaktadır. Böylece çok daha güvenli bir hale gelmektedir. 

Fitalatlar yapıları gereği krem ya da jel gibi yoğun bir kıvama sahiptirler. Ayrıca yağlıdırlar ve bu tür malzemeleri tuttuğunuzda elinizde tuhaf bir his kalır. Bu durum, bir ürünün fitalat içerip içermediğini anlamanın yollarından biridir.

Yine de her ihtimale karşı plastik ürün kullanmamak ya da çocuklarımızı plastikten uzak tutmak sağlığımız açısından büyük önem arz eder.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.