DOLAR 32,2652
EURO 34,7842
ALTIN 2.411,76
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Erciyes Üniversitesi’nin Yerli Koronavirüs Aşısında, Hiçbir Yan Etki Gözlenmedi

23.11.2020
A+
A-

Tüm dünya koronavirüs aşısıyla ilgili çalışmalara dikkat kesilmişken, Kayseri‘den sevindiren bir haber geldi. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış tarafından yapılan açıklamalarda, üniversite bünyesinde geliştirilen yerli koronavirüs aşısının 44 kişi üzerinde denendiği, hiçbir yan etkiyle karşılaşılmadığı ifade edildi. Çalış, en önemli şeyin güvenlik olduğunu ve bunun şimdilik sağlanmış olduğunu belirtti.

Aşı çalışmalarında en kritik sürecin Faz1 olduğunu söyleyen rektör, bu aşamada aşıların güvenilirliğinin ispat edilmeye çalışıldığını, Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen aşının bu güveni verdiğini söyledi. İkinci doz aşı uygulamasının 3 gün sonra başlayacağını vurgulayan Erciyes Üniversitesi rektörü, sürecin 15 Aralık gibi tamamlanacağını, bunun ardından da Faz2’ye geçileceğini ifade etti. Rektör, ikinci faza bir an önce geçebilmek için can attıklarını belirtti.

“Milli aşı adayımız”

Yerli koronavirüs aşısı

Erciyes Üniversitesi rektörü, aşıyla ilgili konuşurken “milli aşı adayımız” ifadesini kullandı. Bu ifadenin çok önemli olduğunu belirtmemiz gerekiyor çünkü şu ana dek Türkiye’de, yerli aşı çalışmaları doğrultusunda yeterli yol kat edilemedi. Ancak Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı, an itibarıyla umut vermeye başlamış durumda. Mustafa Çalış, 44 denekten sadece birkaçında ufak kızarıklıklar ve ağrı problemi yaşandığını, bu problemin de tüm aşılarda yaşanabiliyor olduğunu ifade etti.

Erciyes Üniversitesi bünyesinde çalışan ve aşının geliştirilmesini sağlayan “İyi Klinik Uygulama Araştırma Merkezi” hakkında da konuşan Çalış, bu merkezin dünya çapında denetlenen tek Türk merkezi olduğunu belirtti. Merkezin bugüne kadar yaptığı çalışmalarla kendini ispatladığını belirten Çalış, yapılan çalışmaların dünya çapında onaylandığının altını çizdi. Önümüzdeki günler, Türkiye’nin yerli koronavirüs aşısıyla ilgili dikkat çekici gelişmelere sahne olacak gibi görünüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.