DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 22°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Ege’nin en huzurlu adası! İstanbul’a beş uzaklıkta…

08.08.2018
A+
A-
1 / 29

Bir tatil düşünün yoluyla, deniziyle, gecesiyle, gündüzüyle, eşsiz kahvaltılarıyla, içtiğiniz kahvesi, yediğiniz kurabiyesiyle, üzüm bağlarıyla, gün batımıyla aklınızda, kalbinizde derin izler bıraksın, yine yeniden gitme isteği yaratsın. Güzel bir hafta sonu rüyası için adresimiz Bozcaada, işte size kısa kısa Bozcaada notlarım.

Fotoğraflar: İpek Evci, Alamy

2 / 29

Bozcaada’ya sadece bir kez gidip bir daha gitmek istemeyen var mıdır bilmiyorum fakat bağımlılık yapıyor benden söylemesi. Adanın keyfini aşırı kalabalıkla boğulmadan sakince çıkartmak istiyorsanız eğer gidiş tarihiniz çok önemli.

3 / 29

Özellikle resmi tatillerde ada popülasyonu oldukça artıyor. Adaya ufak bir hafta sonu kaçamağı için gidebileceğiniz gibi, bu keyfi uzun bir haftaya yaymanız da mümkün çünkü Bozcaada sıkılacağınız bir adres değil.

4 / 29

Son bir not; ada tatili çocuklu ailelerin de değerlendirebileceği bir alternatif, biz Efe’yle oldukça keyifli vakit geçirdik. Suyun sıcaklığı haziran sonrasında biraz daha arttığından ve su uzun bir süre sığı kaldığından Bozcaada denizi ve sahilleri çocuklar için oldukça uygun.

5 / 29

Adada feribottan indiğiniz nokta adanın merkezi kabul ediliyor. Geçmiş yıllarda adanın merkezinden geçen dere, mahalleleri Türk ve Rum olarak ikiye ayırmış. Günümüzde bu derenin yerinde Çınar Çarşı Caddesi yer alıyor.

6 / 29

Mahalleler arasında artık böyle bir ayrım olmasa da zamanında yapılan evlerin mimarisi iki bölge arasındaki farkı görmenizi sağlıyor. Alaybey Mahallesi olarak geçen Türk kısmı tek katlı taş veya iki katlı cumbalı evlerden oluşuyor, sokakları ise labirent gibi kıvrımlı.

7 / 29

Cumhuriyet mahallesi olarak geçen Rum bölümü ise 1900’lu yıllarda geçirdiği büyük yangından sonra tekrar planlanmış. Bu bölgedeki sokaklar birbirini dik kesiyor, sokaklar gibi evler de daha planlı, daha özenli.

8 / 29

Bozcaada fotoğraflarında bol bol görebileceğiniz saat kulesi de bu bölgede yer alıyor. Meryem Ana Kilisesi içerisinde yer alan saat kulesi 2007 yılında restore edilerek açılmış. Ufak bir not kilisenin içini görmek isterseniz tek fırsatınız pazar sabahları 8.00’de yapılan ayindir. Onun dışında kilise kapalıdır.

9 / 29

Adaya ulaşım için farklı alternatifler var. Eğer bizim gibi Bursa üzerinden gidecekseniz dört saatlik araba yolculuğundan sonra yaklaşık 15-20 dakika süren Geyikli feribotu ile adaya geçiyorsunuz.

10 / 29

İstanbul üzerinden gelecekseniz İstanbul- Tekirdağ güzergahı üzerinden Gelibolu – Lapseki feribotunu kullanıp sonrasında bir saatlik sürüşle Geyikli feribotuna ulaşabilirsiniz.

11 / 29

Başka bir alternatif ise Eceabat veya Kilitbahir feribotları kullanmak fakat bu feribotları kullanacaksanız biraz daha uzun ve virajlı bir yolda ilerleyeceksiniz şimdiden söylemesi.

12 / 29

Bozcaada’da nerede kalınır?
Ada merkezinde çok güzel dekore edilmiş, kendinizi rüyada hissedeceğiniz butik otellerde kalabileceğiniz gibi biraz daha sade ama en sade haliyle bile huzur veren pansiyonlarda da konaklayabilirsiniz.

13 / 29

Merkezde bahsettiğim alternatifler dışında adanın iç bölümlerinde yer alan üzüm bağlarının yanıbaşında bulunan bağ evlerinde de konaklayabilirsiniz. Konaklamalarla ilgili son bir not; seyahat tarihinize göre rezervasyonunuzu mutlaka birkaç hafta önceden yaptırın.

14 / 29

Adada nerede kalırsanız kalın sabah kahvaltınızda bir ziyafet yaşayacaksınız hazır olun. Pişiler, lokmalar, adanın vazgeçilmezi çeşit çeşit reçeller sizi güne en şahane şekilde hazırlayacak. O reçellerin tadı damağınızda öyle bir kalacak ki dönüş vapuruna yetişirken koşa koşa gidip reçeller alacaksınız ada meydanında kurulan tezgâhlardan.

15 / 29

Adada nerede yüzülür?
Cevap çok kısa; her yerde. Adada rüzgâqrın yönüne göre çarşaf gibi olan bir koy mutlaka bulabilirsiniz. Dilerseniz merkezden kalkan minibüslerle Ayazma, Sulubahçe, Habbele, Mermer Burnu (Akvaryum) koylarına gidebilirsiniz.

16 / 29

Tabi bunlar dışında motor, bisiklet kullanarak ulaşabileceğiniz farklı koylar da var. Yani kimsenin yüzmediği gizli koylar bulmak sizin elinizde. Bu alternatifler dışında adanın etrafını tekne ile dolaşıp gözünüze kestirdiğiniz maviliklerde yüzmek isterseniz ada merkezinde anlaşabileceğiniz turlar mevcut.

17 / 29

Akvaryum Koyu’nda şezlong, şemsiye veya yiyecek& içecek alabileceğiniz bir tesis yok bu sebeple bu koya hazırlıklı gitmeniz lazım. Son bir güncelleme vermem gerekirse bu koya bu sene ‘yüzen market’ gelmiş, soğuk içecek ve minik atıştırmalıklar için, çok da iyi olmuş.

18 / 29

Habbele ve Ayazma Plajları’nda yeme ve içme ihtiyaçları için restoranlar var. Sahil bölümünde dilerseniz şemsiye ve şezlong kiralayabiliyorsunuz. Yok istemem derseniz tüm sahil zaten sizin, istediğiniz noktada denizin ve kumun tadını çıkarabilirsiniz.

19 / 29

Gelelim adanın geçtiğimiz yıllarda en çok turist çeken koyuna; Beylik Koyu.

20 / 29

Üç yıl önce karaya oturan Mercy God isimli gemi sayesinde bu koy ada ziyaretçilerinin uğrak noktası olmuştu.

21 / 29

Gemiyle çekilen fotoğraflar, gemiden sarkıtılan salıncaklar, gemi gölgesinde yapılan sohbetler ile koyun keyfi sonuna kadar çıkarılıyordu. Bu sene durduğu yerde çürüyen ve kendisini parçaladığı için doğaya zarar veren geminin sökülebilmesi için gerekli bekleme süresi tamamlandı.

22 / 29

Beylik Koyu belirli bir süre kapatılarak gemi sökümü gerçekleştirildi. Hatta geçtiğimiz 3 yılda gemiye oldukça alışan ada halkı gemiye veda bile düzenledi.

23 / 29

Ada sakinleri son dönemlerde gazetelerde çıkan gemiden suya zararlı maddeler sızdı konusunu yakından takip ediyorlar, öyle ki bizimle deniz suyu analiz sonuçlarını bile paylaştılar. İlk yapılan değerlendirmelerden sonra çıkan haberler sebebiyle tekrarlanacak sürecin de takibindeler. Özetle ada halkı adasına sahip çıkıyor, dinamiklerini takip ediyor.

24 / 29

Adalılar adalarına sahip çıkıyor
Kendi online radyosu olan ve hemen her mekanda bu radyonun yayınları dinlenen adada olup biteni takip edebileceğiniz bir internet sitesi bile var. www.gobozcaada.com sitesinin yakında aplikasyonu da tamamlanacak. Adaya gelecek yabancı turistleri de düşünerek İngilizce, Fransızca ve Japonca dillerine çevirisi yapılmış. İnternet sitesinden adayla ilgili birçok bilgiye ulaşabiliyorsunuz.

25 / 29

Bozcaada Belediyesi tarafından #bozcaadabizim etiketiyle dağıtılan broşürlerde adayla ilgili önemli detayları ve ada halkının misafirlerden beklentilerini öğrenebiliyorsunuz. Bu broşürdeki başlıklardan en çok dikkatimi çekenler; adada naylon poşet kullanılmaması, ada merkezine araç ile girilmemesi, yaya ve bisikletlilere öncelik verilmesi, koyların temiz tutulması ve yüksek sesten kaçınılması oldu.

26 / 29

Büyüleyici gün batımı
İşte sırada adanın olmazsa olmazı gün batımı var. Polente feneri, rüzgar gülleri ve denizin içine batan kocaman güneşi keyifle izleyebileceğiniz gün batımını yolunuz buralara düşerse sakın kaçırmayın olur mu? Hafta sonu oldukça kalabalık olan bu noktayı hafta içi ziyaret etmek daha keyifli olabilir. Güneşi batırmaya giderken yanınızda portatif sandalyelerinizi ve ada merkezinden alabileceğiniz sandviçlerinizi de unutmayın. Bu noktada ufak bir eleştiri getirmek gerekirse maalesef insanoğlu elinin değdiği yeri çirkinleştiriyor.

27 / 29

Geçtiğimiz yıllarda manzaranın olduğu burna araçlarla girmez, insanlar ellerinde sepetlerle ufak bir yürüyüş yapıp oturacağı köşeyi seçerdi. Bu sene girilmez demirleri kaldırılarak araçlar manzaranın içine kadar sokulmuş ortalık toz duman, arabalardan etrafı rahatsız eden müzik yayılıyor ve bu durum maalesef keyifleri biraz kaçırıyor. Bu eşsiz gün batımının ve adanın hakkını veren insanların sayesinde güzel bir döngü ile bu keyifsiz ortamın yok olacağını umuyorum.

28 / 29

Bunları yapmayı sakın unutmayın
Adanın meşhur aromalı Türk kahvelerini tatmayı, pastanelerindeki çeşit çeşit kurabiyelerden yemeyi (sakızlı kurabiye ve damak çatlatan kurabiye bizim favorimiz), her köşesinde kendinizi farklı bir stüdyoda hissedeceğiniz ada sokaklarında fotoğraf çektirmeyi, meşhur ada bağlarının üzümlerinden elde edilen şaraplardan içmeyi ve gittiğiniz gün dönüş vapuru için rezervasyon yapmayı sakın unutmayın.

29 / 29

Ada hakkında daha detaylı bilgi almak ve sadece deniz ve güneş tatili değil de biraz da adayı tanımak istiyorsanız eğer ‘Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Müzesi’ne mutlaka uğrayın. Ayrıca Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden birisi olan Bozcaada Kalesi’ne de mutlaka birkaç saatinizi ayırın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.