DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Dünyanın en dinç pasaportları! Türkiye kaçıncı sırada? Her yıl farklı alanlara yönlendirilmiş kıstaslara kadar yenilenen dünyanın en zinde pasaportları listesi 2020 yılı verileriyle…

02.06.2020
A+
A-

Ülkelerin küresel gücünü gösteren materyallerden olan pasaportların güncel durumdaki değeri araştırıldı. Geçtiğimiz bir yıllık süreçte İsveç, 2019 yılının birincisi Lüksemburg ve İrlanda ile birlikte toplam 199 ülke arasında dünyanın en kuvvetli pasaportuna sahip ülke olmayı başardı.

Aslında ilk sırada olan üç ayrı ülke bulunuyor. İsveç, Lüksemburg ve İrlanda, Nomad Capitalist’e göre birinci sıraya yerleştirilmiş oysa 186 ülkeye erişimi olduğu için karşımıza başlangıçta İsveç çıkıyor.

Araştırma sonuçlarının hesaplanmasında kullanılan puanlama sisteminde; vizesiz yapılan seyahatler yüzde 50, ülke vatandaşlarını vergilendirilmesi yüzde 20, ülkeyle alakalı genel seziş yüzde 10, çifte vatandaşlık yüzde 10 ve ülkedeki bireysel yargı ve özgürlüklerin yüzde 10’luk puanlama katkısı bulunuyor.

Şirketin oluşturduğu “sayılarla pasaport” listesi ise şu şekilde oluştu;

– 26 ülkeye erişimi olan dünyanın en kötü pasaportuna sahip ülke Afganistan

– İlk on pasaportun 8’i Avrupa Birliği ülkesi

– İlk on pasaportun tamamı Avrupa bölgesinde

– Vatandaşların küresel vergilendirilmesi nedeniyle ABD pasaportu 40. sırada

– 191 ülkeye erişimi olan Japonya ise dünyanın seyahat için en iyi pasaportuna sahip

En güçlü pasaporta sahip 10 ülkeye yakından bakalım.

8 (3) – Malta – 112 puan

Malta Cumhuriyeti, Orta Akdeniz’de yer alan, Sicilya’nın güneyindeki adalar devletidir. Malta takımadaları 3 büyük, 2 minik adadan oluşur. Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino. Takımadalar arasında en büyüğü olan Malta 237 km², Gozo 68 km² ve Comino 2 km² yüz ölçümüne sahiptir.

Malta ekonomi olarak sıkıntı çekmeyen bir ülkedir. Ülkede evsiz bulunmamaktadır. Nüfusun yoğun olmaması sebebiyle halkın rahat düzeyi normaldir. Ülkenin gelirlerinin takriben yüzde 97’sini turizm oluşturmaktadır. Ülkede 35’cilt artı dil okulu bulunmaktadır ve yıllık bazda ortalama 90.000 öğrenci dil eğitimi için Malta’yı tercih etmektedir. Gelirlerin geri kalan kısmı ise küçük çaplı ihracattır.

Avrupa Birliği üyeliği aldıktan daha sonra Malta, Ocak 2014’te AB dışı vatandaşlara kendi yatırım aracılığıyla yurttaşlık programıyla Malta pasaportu satmaya başladı ve bu hükümet için ana gelir kaynaklarından biri haline geldi.

8 (2) – Çek Cumhuriyeti – 112 puan

Çek Cumhuriyeti ya da devlete ait kısa adıyla Çekya, Orta Avrupa’da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur. Tarihi Prag kenti, ülkenin başkenti ve en büyük kenti olmasının yanı sıra, çok alaka çeken bir turizm merkezidir.

Geçtiğimiz yıl endeksinden dört noktayı geride bırakan Çek Cumhuriyeti, kendisini öncelikle ilk onda buluyor. 2004 yılında AB’ye katıldığından beri, Çek pasaportu daha da güçlendi. Acilen 184 ülkeye erişim ile yolculuk özgürlüğünde 8. sırada yer alıyor.

8 (1) – Singapur – 112 puan

Singapur veya devlete ait adıyla Singapur Cumhuriyeti, Malay Yarımadası’nın güney ucunda, ekvatorun 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada ülkesidir. Kuzeyde Malezya’nın Johor eyaleti, güneyde ise Endonezya’nın Riau Adaları ile cepheli, dünyanın eksik sayıdaki şehir devletlerinden biridir.

Singapur çabuk dünyanın en manâlı ticaret merkezlerinden biri haline geldi ve yaşamak için çok aranan bir yer haline geldi. 190 ülkeye erişimi olan Singapur’un saygıdeğer pasaportu bu kategoride sadece Japonya ile ikinci sırada geliyor.

1 2 3 4 5
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.