DOLAR 35,6263
EURO 36,9305
ALTIN 3.119,26
BIST 10.033,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 13°C
Cum 12°C
Cts 13°C

Dünya Sağlık Örgütü’nden Maymun Çiçeği Virüsü İçin Acil Toplantı

Dünya Sağlık Örgütü, Maymun Çiçeği Virüsü ile ilgili acil bir toplantı düzenledi. Bu toplantının detayları, virüsün yayılma durumu ve alınacak önlemler hakkında bilgi veriyor. Sağlık alanındaki gelişmeleri takip edin.

15.08.2024
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü’nden Acil Toplantı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Uluslararası Sağlık Tüzüğü Acil Durum Komitesi, maymun çiçeği (mpox) virüsünün Afrika‘da hızla yayılması ve vakaların tehlikeli boyutta artış göstermesi üzerine acil bir toplantı düzenlemiştir. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün yayılımı ve bunun uluslararası bir acil durum ilan edilip edilmeyeceği konularında görüşmek üzere acil bir toplantının yapıldığını ifade etmiştir.

Maymun Çiçeği Virüsü: Ölümcül Mü, Ölüm Oranı Nedir?

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), dün yaptığı açıklamada halk sağlığı açısından acil durum ilan ettiğini belirtmiştir. DSÖ, bugün mpox virüsünün yayılması ve uluslararası acil durum ilan edilip edilmeyeceği konularında görüşmek için acil olarak toplandı. Yapılan açıklamada, şu ana kadar bildirilen 14 binden fazla vaka ve 524 ölüm olduğu kaydedilmiştir.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde on yıldan fazla bir süredir mpox vakaları rapor ediliyor ve her yıl bildirilen vaka sayısı bu süreçte istikrarlı bir şekilde artış göstermektedir. Geçen yıl bildirilen vakalar önemli ölçüde arttı ve bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı, şimdiden 14 binden fazla vaka ve 524 ölüm ile geçen yılın toplamını geçmiştir. Özellikle cinsel ağlar yoluyla yayıldığı tespit edilen 1b sınıfının varlığı, bu Acil Durum Komitesini toplama kararımın ana nedenlerinden biridir. Geçen ay, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne komşu olan ve daha önce mpox vakası bildirmemiş dört ülkede yaklaşık 90 klad 1b vakası rapor edilmiştir: Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda.” şeklinde konuşmuştur.

DSÖ, bu salgınların sebeplerini anlamak ve etkili bir şekilde ele almak için etkilenen ülkelerin hükümetleri, Afrika CDC, sivil toplum kuruluşları ve diğer ortaklarla birlikte çalışmaktadır. DSÖ, sürveyans, hazırlık ve müdahale faaliyetlerini desteklemek amacıyla başlangıçta 15 milyon ABD Doları gerektiren bölgesel bir müdahale planı hazırlamıştır. Bu müdahalenin finansmanı için DSÖ Acil Durumlar Fonu’ndan 1,45 milyon ABD Doları tutarında bir fon sağlanmış olup, önümüzdeki günlerde daha fazla kaynak serbest bırakılması planlanmaktadır. Ayrıca bağışçılardan müdahale planının geri kalan kısmını finanse etmeleri için çağrıda bulunulmaktadır.” demiştir.

Aşı ve Diğer Tıbbi Hizmetler Üzerine Çalışmalar

Dr. Tedros, “Geçen yıl önceki mpox PHEIC’in sona erdiğini duyurduğumda, Uygulama Stratejisi Temel (UST) kapsamında önümüzdeki hafta sona erecek olan kalıcı tavsiyelerde bulundum. Ülkelerin kronik mpox riskine yanıt vermelerine yardımcı olmak amacıyla bu sözleşmeleri bir yıl daha uzatmaya karar verdim.” açıklamasını yapmıştır.

Mpox Virüsünün Bulaşma Yolları

Mpox virüsü, hem insanlar hem de enfekte olmuş hayvanlar aracılığıyla bulaşabilmektedir. Virüsün neden olduğu cilt döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek, bulaşmanın en önemli yolları arasındadır.

İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilmektedir. Virüs genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi semptomlara yol açmaktadır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.