DOLAR 35,8440
EURO 37,2194
ALTIN 3.225,97
BIST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Pts 8°C
Sal 5°C
Çar 6°C
Per 7°C

Dünya Sağlık Örgütü’nden M Çiçeği Virüsü Hakkında Açıklama

Dünya Sağlık Örgütü, M Çiçeği Virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Virüsün yayılımı, belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında güncel bilgiler edinin. Sağlığınızı korumak için gereken önlemleri öğrenin.

23.08.2024
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü’nden M Çiçeği Virüsü Açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum ilan edilen M çiçeği (MPOX) virüsü ile ilgili olarak İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin yanı sıra toplamda 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşların dikkatle takip edildiğini ve şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmadığını bildirdi.

Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin de aralarında bulunduğu 11 Orta Afrika ülkesinde tespit edilen M çiçeği virüsü sonrasında, havalimanlarındaki Afrika uçuşlarına yönelik endişeler artmış durumda. Avrupa’nın en yoğun havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı’nda, bu virüsle ilgili bir dizi tedbir alınması kararlaştırıldı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, İstanbul Havalimanı Baştabipliği, havalimanı işletmecileri ve havayolu şirketleri ile birlikte önlemler hakkında bir toplantı gerçekleştirdi.

Bu toplantı sonrasında, virüsün tespit edildiği ülkelerden İstanbul Havalimanı’na gelen Afrikalı yolcuların özel bir incelemeye tabi tutulması kararlaştırıldı. Bu kapsamda belirlenen 11 ülkeden gelen yolcuların takibi yapılacak. Söz konusu ülkeler şunlardır:

  • Burundi
  • Orta Afrika Cumhuriyeti
  • Kongo
  • Kamerun
  • Gana
  • Liberya
  • Nijerya
  • Ruanda
  • Kenya
  • Fildişi Sahili
  • Güney Afrika

İstanbul Havalimanı Başhekimi Dr. Aykut Yener Kavak, M çiçeği virüsü ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü, 14 Ağustos’ta küresel acil durum ilan ettikten sonra, mevcut ekiplerimizle birlikte Afrika bölgesinden, özel olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden gelen yolcuları izlemeye başladık. Gözlem altına alarak, oradan gelen uçaklarda herhangi bir vaka bildirimi olup olmadığını kontrol ediyoruz” dedi.

Dr. Kavak, “Demokratik Kongo Cumhuriyeti dışında, vaka sayısının yüksek olduğu 11 Afrika ülkesinden gelen uçuşlar takibe alındı. Eğer herhangi bir şüpheli veya olası vaka tespit edilirse, bu durum seyahat sırasında kuleye veya yer hizmetleri tarafından acil durum merkezine bildirilebilir. Ekiplerimiz, bu çağrıyı aldıklarında vakayı değerlendirmek ve izole bir alana almak üzere harekete geçiyor. Şayet şüpheli bir vaka tespit edilirse, 112 acil servisi aracılığıyla belirlenen hastaneye sevk edilecektir” şeklinde konuştu.

İstanbul Havalimanı’nda iki adet karantina odası bulunduğunu belirten Dr. Kavak, olası vakaların bu odalarda izole edileceğini söyledi. Havalimanında ve Türkiye genelinde bugüne kadar M çiçeği virüsü vakasına rastlanmadığını vurgulayan Kavak, havalimanı personeli ve havayolu şirketlerinin dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdiklerini ifade etti.

Ayrıca, “14 Ağustos’ta DSÖ küresel acil durumu ilan ettikten sonra, havalimanındaki bu uçuşları dikkatle izlemeye aldık. 17 Ağustos’ta, havalimanı paydaşlarının katılımıyla genel müdürümüzün başkanlığında bir toplantı düzenledik. Toplantıda hastalıktan korunma yolları ve havalimanındaki çalışan personelin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgi verdik. Bilim kurulu başkanımız Prof. Dr. Ateş Kara da online olarak katıldı ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Virüsün belirtileri genellikle vücutta döküntü şeklindedir, ancak öncesinde ateş, halsizlik, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Şu anda ek bir tedbir almış değiliz; yalnızca izlemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

– İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.