DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 16°C

Kovid-19 Gebe Hastalarda Düşük Riskini Arttırıyor

12.11.2020
A+
A-

Son aylarda tekrar artış gösteren koronavirüs, anne karnındaki bebekleri de tehdit etmeye başladı. Koronavirüse yakalanan anne adayları gebelik süresince bebeklerine de solunum desteği verdikleri için akciğer kapasitesinin azaldığı gerekçesiyle bebeklerinin de risk altında olduğu ifade edildi.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Korona Virüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, anne adaylarının koronavirüs tedbirlerine 2 kat daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Tekin, ‘Şeker, KOAH, obezite hastası kişilerde korona virüsün ağır seyrettiğini biliyoruz, bir diğer risk gurubu ise gebeler. Özellikler gebelerde korona virüse bağlı solunum sıkıntısı ve nefes almada zorluk geliştiği için korona virüs gebelerde de ağır seyrediyor. Bununla beraber bebekler için ciddi riskler oluşturabiliyor, düşük riski var ve iyileşme süreci daha uzun. Bundan dolayı gebelere şu tavsiyelerde bulunuyoruz, korona virüs ve pandemi süresince gebe kalan kişiler özellikle kapalı ortamlarda bulunmasın, dışarı çıkacaklarsa kesinlikle maskeyle çıkmasınlar ve kalabalık ortamlarda asla bulunmasınlar. Hijyen ve mesafede gerekli hassasiyeti göstersinler. Havaların soğumasıyla beraber kapalı ortamlarda temasta bulunmamaları misafirliklere gitmemeleri ve eve aile bireyleri hariç kimseyi almamaları gerekiyor. Korona virüs kapmaları durumunda anne ve bebekleri için ciddi riskler oluşacağı için gerekli dikkat göstermeleri gerekir’ dedi.

ANNELERİN AKCİĞER KAPASİTESİ AZALIYOR

Anne adaylarının gebelikleri boyunca bebeklerine de solunum desteği verdikleri için akciğer kapasitesinin azaldığını ifade eden Prof. Dr. Tekin, ‘Gebelerde akciğer kapasitesi daha az oluyor, nefes almada zorluk yaşanıyor. Bebek de anneye ekstradan bir yük getirdiği için annenin bu hastalığı atlatması daha da zorlaşıyor. Korona virüs gebelerde ağır geçtiği için bebek açısından da bir dezavantaj olabiliyor. Çünkü bebeğin beslenmesi, oksijen alışı da azalabiliyor. Gebelerin korona virüs tedbirlerine daha fazla özen göstermeli. Korona virüs gebelerde daha zor. Çünkü hem anne hem de bebeğin sağlığını korumak zorundayız bu süreç içinde. Özellikle anne sağlığı burada çok ön planda, çünkü önce anneyi korumak zorundayız, bununla birlikte bebeği de korumak gerekiyor. Baktığımız zaman korona virüs olan gebelerde iyileşen hastalarımız da var. Hem bebek hem anne sağlıklı bir şekilde iyileşebiliyor. Ama yoğun bakımda yatıp bebeği aldığımız kuvözde takip ettiğimiz hastalarımız da var. Bazen annenin çok kötü seyredip bebeğin kaybedildiği durumlarda söz konusu. O yüzden gerçekten korona virüs gebelerde ağır seyredebiliyor. Özellikle yoğun bakımdan geçen hastalarda hem anne sağlığı ciddi bir şekilde ön plana çıkabiliyor hem de burada bebek düşük olabileceği için bebek kayıpları da söz konusu olabiliyor. Gebelerin gerekli hassasiyeti gösterilmesi bu konuda daha çok ön planda çıkıyor’ şeklinde konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Bir Hakem Daha Kovid-19'a Yakalandı

Bir Hakem Daha Kovid-19’a Yakalandı

Kovid-19 Nedeniyle Vizonlar Uyutulacak

Kovid-19 Nedeniyle Vizonlar Uyutulacak

Kovid-19'u ve Mevsimsel Gribi Aynı Anda Tespit Eden Test Onaylandı

Kovid-19’u ve Mevsimsel Gribi Aynı Anda Tespit Eden Test Onaylandı

İran'da Koronavirüs Artışı

İran’da Koronavirüs Artışı

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Koronavirüse Yakalanan Irmak Ünal Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Verdi

Koronavirüse Yakalanan Irmak Ünal Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Verdi

Koronavirüsü Yenen Tuvana Türkay Açıklama Yaptı

Koronavirüsü Yenen Tuvana Türkay Açıklama Yaptı

Koronavirüse Yakalanan Selen Görgüzel Açıklama Yaptı

Koronavirüse Yakalanan Selen Görgüzel Açıklama Yaptı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.