DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

DSÖ’den Kritik Coronavirüs Açıklaması

17.07.2020
A+
A-

Türkiye’de böbrek yetmezliği organ nakli gerektiren sorunların başında gelmektedir. Böbrek nakli için sıra bekleyenlerin bir kısmı uygun donör bulunmasıyla rahat nefes alabiliyor fakat çok önemli bir bölümü hayatını diyaliz makinelerine bağlı geçirmek zorunda kalıyor. Uzmanların uyarısı ise böbreklerin sağlıklıyken koruma altına alınmasıdır.

DİYALİZE MAHKUM EDİYOR

Türk Nefroloji Derneği verilerine göre, Türkiye’de böbrek hastalığı tanısıyla izlenen 74.475 bin hasta bulunmaktadır. Böbrek nakli bekleme listesinde ise 22 bin hasta bulunuyor. Antalya’da yapılan 34. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresinde, Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer’in açıklamalarına göre, mevcut nakil sayısı ile bu rakamı eritmek mümkün değil. Böbrek naklinin bu denli yetersiz olmasının ve ihtiyacı karşılayamamasının nedeni ise kadavradan organ bağışının az olmasıdır.

Böbrek yetmezliği geliştikten sonra problemli bir tedavi süreci başlıyor. İlaçlar, diyalizler, ameliyatlar derken ancak uygun donörle bunu karşılaşabilenlerin yüzü gülüyor. Bu nedenle böbreklerin kıymetini sağlıklıyken bilmek, böbreklere zarar veren davranışlardan kaçınmak büyük önem taşıyor.

HANGİ BESİNLER BÖBREKLERE ZARAR VERİYOR?

Prof. Dr. Siren Sezer’in yapmış olduğu açıklamalar tüketilen besinlerin büyük önem taşıdığı yönündedir. Bazı besinlerin tüketilmesi ya da vücuda fazla alınması böbrekleri iflas ettiriyor.

Böbrekler için zararlı olan etkenlerin başında diyabet hastalığı geliyor. Bunun yanında da eğer hipertansiyon hastalığınız varsa bu böbrek sağlığınız için fazlasıyla tehdit içerir. Yemeklerde fazla tükettiğiniz tuz da böbreklerinizi olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden yemeklerde az tuz kullanımına özen göstermelisiniz.

Beslenme alışkanlıkları da böbrek sağlığını etkilemektedir. Düzensiz olarak tükettiğiniz besinler vücutta yarattığı etkilerin yanında böbrek sağlığınızı olumsuz etkilemektedir. Az miktarda ve düzensiz olarak tüketilen su böbrek sağlığınızın için büyük tehdittir. Böbreklerin sağlıklı çalışması için yeterli miktarda suya ihtiyaç vardır. Bu yüzden yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla çok fazla terleme ile kaybedilen suyun gün içinde yeterli miktarda geri alınması gerekir. Sigara içmek de böbrek sağlığını etkileyen önemli etkenlerden biridir.

İLİşKİLİ HABERLER Böbrek Sağlığını Bu Şekilde Koruyabilirsiniz

Böbrek Sağlığını Bu Şekilde Koruyabilirsiniz

Böbrek Kanserli Hasta Ne Kadar Yaşar?

Böbrek Kanserli Hasta Ne Kadar Yaşar?

Böbrek Taşları ve Tedavisi

Böbrek Taşları ve Tedavisi

Böbrek Taşını Düşürmeye Yardımcı!

Böbrek Taşını Düşürmeye Yardımcı!

İLİşKİLİ GALERİLER Moralinizi Yükseltecek Beslenme Önerileri

Moralinizi Yükseltecek Beslenme Önerileri

Böbrek Taşını Önlüyor! Muskatın Bilinmeyen Faydaları

Böbrek Taşını Önlüyor! Muskatın Bilinmeyen Faydaları

Böbrek Sorununuz Olduğunun Sinsi İşaretleri

Böbrek Sorununuz Olduğunun Sinsi İşaretleri

Kan Grubuna Göre Beslenmek Mümkün Mü?

Kan Grubuna Göre Beslenmek Mümkün Mü?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.