DOLAR 33,9596
EURO 37,6568
ALTIN 2.726,53
BIST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Çok Bulutlu
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 30°C
Cum 30°C

Dondurulmuş Gıdalarla İlgili Uzman Uyarıları ve İpuçları

Dondurulmuş gıdaların sağlığına etkileri ve güvenli kullanımı hakkında uzmanlardan alınan uyarılar ve pratik ipuçları. Dondurulmuş gıdalarınızı en iyi şekilde nasıl saklayacağınızı öğrenin!

05.09.2024
A+
A-

Dondurulmuş Gıdalarla İlgili Uzman Uyarıları

Dondurulmuş Gıdalarla İlgili Uzman Uyarıları

İngiltere’deki Gıda Standartları Kurumu (FSA), dondurulmuş gıdaların sağlıklı bir şekilde tüketilmesi konusunda sıkça karşılaşılan soruları yanıtladı. İşte FSA uzmanlarının dondurulmuş gıdalarla ilgili önemli ipuçları ve uyarıları:

  • 1. Gıda yalnızca alındığı gün mü dondurulur?
    FSA tarafından yapılan bir araştırmaya katılanların %43’ü gıdaların yalnızca satın alındığı gün dondurulması gerektiğine inanıyor. Ancak bu bilgi yanlıştır. FSA uzmanlarına göre, gıdalar son kullanım tarihine kadar dondurulabilir. Gıda zamanla tazeliğini kaybetse de, bu durum onu tehlikeli hale getirmez. Gıda, dondurulduğu sürece besin değerini korumaya devam eder.
  • 2. Gıda derin dondurucuda uzun süre beklerse bozulur mu?
    FSA’nın araştırmalarına göre halkın %38’i gıdaların derin dondurucuda bozulabileceğine inanıyor. Ancak, FSA Genel Müdürü Steve Wearne’in belirttiği gibi, bu doğru değildir. Zamanla buz kristallerinin artması nedeniyle gıdanın tadı ve dokusu değişebilir, fakat besin zehirlenmesi riski yoktur. Wearne, “Gıda derin dondurucuda güvendedir, ancak zamanla kalitesi düşer. Bu nedenle, dondurulduktan sonra 3-6 ay içinde tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, paketlenmiş gıdaların üzerindeki etiketlere dikkat edilmesi de önemlidir.” şeklinde ifade etmiştir.
  • 3. Gıdayı çözdürdükten sonra ne kadar zamanda tüketmeliyiz?
    Bakteri türlerinin çoğu, derin dondurucuda ölmeyip pasif hale geçerler. Ancak gıdanın buzu çözüldüğünde bozulma süreci yeniden başlar. Steve Wearne, “Derin dondurucu, gıdalar için kumandadaki ‘bekle’ düğmesi gibidir. Zamanı durdurur,” diyor. “Ama buzu çözülünce, duran zaman yeniden akmaya başlar. Bu nedenle gıdaları yalnızca yiyeceğiniz zaman çözdürün ve buzu tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde tüketin.” şeklinde uyarılarda bulunmuştur.
  • 4. Dondurulmuş gıdayı çözdürmek için en iyi yöntem hangisidir?
    Bakterilerin genellikle sıcak ortamlarda ürediği göz önüne alındığında, gıdayı yavaş bir şekilde çözdürmek en güvenli yöntemdir. FSA’ya göre en güvenilir yöntem, gıdayı kullanmadan bir gece önce buzdolabına aktararak orada çözdürmektir. Bu yöntem, bakterilerin çoğalmasını önler.
  • 5. Bir gıdayı ikinci kez dondurmak tehlikeli mi?
    Dondurulup çözülmüş bir gıda, bozulma sürecine kaldığı yerden devam eder. Eğer çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakterilerin hızla çoğalması nedeniyle zehirlenme riski artar. Ancak eğer dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan hazırlanan bir tavuk yemeği yapılmışsa, zararlı bakteriler öleceğinden gıdanın yeniden dondurulması riskli olmaktan çıkmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.