DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Yetersiz Su Tüketme Zihin Bulanıklığına Neden Oluyor

06.08.2020
A+
A-

Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde, uzmanlar, ‘Hafif şekilde ortaya çıkan sıvı kaybı bile zihinsel durumu olumsuz etkiliyor ve yorgunluk hissini arttırıyor. Etkilenen zihinsel işlevler ise sırasıyla hafıza, dikkat ve konsantrasyon olarak öne çıkıyor’ ifadesinde bulundu.

SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ‘Bizler sadece sıcak havalarda değil, her mevsim yeterli su tüketime vurgu yapıyor ve bu konuya önem veriyoruz fakat bu çalışmanın sonuçları özellikle ileri yaşlı kimseler için son derece kritik. Çalışmada öne çıkan, dehidrasyonun yani vücutta sıvı kaybının, bilişsel bozukluğu ve fonksiyonel yetenek değişiklikleri olanlarda daha yaygın olduğu yönünde. Su, idrar yollarının ve böbreklerin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Sıvı alımı azaldığında ise idrar yolu enfeksiyonu ve böbrek taşı oluşma riski artar ve yetersiz sıvı alımı, akut böbrek hasarının ana nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkar’ şeklinde konuştu.

Timur Erk, ‘Yetişkin bir bireyin günde 2- 2,5 litre su tüketmesi gerekiyor. Sıvı kaybı ihtimali, idrar söktürücüler, çeşitli müshiller ve ilaçlarla daha da artarken, idrarını tutamayan insanların sıvı alımını azaltması onları dehidrasyona daha yatkın hale getiriyor’ ifadesini kullandı.

Yetersiz su tüketimine bağlı yaşanan sıvı kaybı sonrası, düşük tansiyon, halsizlik, baş dönmesi ve düşme riski de bu etkenlerin arasında yer alıyor. Ayrıca bazı yaraları ve cilt hastalıkları geliştirme ihtimali de daha yüksek görülebilmektedir. Kabızlığında en yaygın nedenlerinden bir olarak görülen sıvı kaybı, idrar çıkışıyla da anlaşılabiliyor.

Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise ‘Günlük olması gereken miktar 2-2,5 litre su tüketimidir. Bu konuda zorlananlar için alternatif olarak suların içerisine meyve parçaları, nane ve maydanoz gibi yeşillikler doğranabilir ve tarçın gibi baharatlarla lezzetlendirilebilir. Bu şekilde daha fazla su tüketmek mümkün olacaktır. Ayrıca özellikle dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir diğeri de sıvı alımına eşdeğer tutulan ve içerdiği yüksek şeker oranları ile hayli tehlikeli olan soğuk çaylar ve gazlı içecekler. Serinlemek isterken bir kutu gazlı içecekten 10 adet küp şeker alıyor olmak, farkında dahi olunmadan şeker tüketimini arttırmış oluyor. Şeker konusunda üzerine konuşulacak ve ferahlatıcı özelliğinden dolayı yaz aylarında sık tüketilen karpuz için de aynı tehlike söz konusu. Karpuz, yüksek su içeriği sayesinde terle atılan sıvının karşılanmasını sağlar. Ancak karpuzun aşırı tüketimi yüksek şeker içeriğinden dolayı doğru değildir’ diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Sabah Saatlerinde Limonlu Su Tükettiğinizde Bakın Ne Oluyor!

Sabah Saatlerinde Limonlu Su Tükettiğinizde Bakın Ne Oluyor!

Sıcak Havalarda Artan Sıvı Kaybı Böbrekleri Bozuyor!

Sıcak Havalarda Artan Sıvı Kaybı Böbrekleri Bozuyor!

İdeal Su Tüketimini Öğrenin! Kilonuza Göre İçilmesi Gereken Su Miktarı

İdeal Su Tüketimini Öğrenin! Kilonuza Göre İçilmesi Gereken Su Miktarı

Yetersiz Su Tüketimine Karşı Vücudumuzun Bu Sinyalleri Veriyor

Yetersiz Su Tüketimine Karşı Vücudumuzun Bu Sinyalleri Veriyor

İLİşKİLİ GALERİLER KARPUZU BÖYLE YİYİN MUCİZEYE ŞAHİT OLUN !

KARPUZU BÖYLE YİYİN MUCİZEYE ŞAHİT OLUN !

Böbreklerinizin Düzgün Çalışamadığının 5 İşareti

Böbreklerinizin Düzgün Çalışamadığının 5 İşareti

Böbrek Taşını Önlemenin Yolları

Böbrek Taşını Önlemenin Yolları

Tükettiğiniz Diğer Sıvılar Su Yerine Geçmiyor

Tükettiğiniz Diğer Sıvılar Su Yerine Geçmiyor

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.