DOLAR 32,2579
EURO 34,7007
ALTIN 2.402,04
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 19°C

Dekompresyon Hastalığı

18.07.2020
A+
A-

Dalış yapacak olan kişi derine daldıkça basınç artar ve vücutta çeşitli gazlar meydana gelir ve bu gazlar dalış yapan kişi alçak basınçlı yere doğru çıktıkça vücuttan atılamaz ve bu durum da dokularda kabarcıklar oluşmasına neden olur. Vücudumuzda var olan gazlar yüksek basınçlı bölgeye indikçe kendini açığa çıkarır.

Yüksek basınçlı bölgeden düşük basınçlı bölgeye çıktıkça bu gazlar vücuttan atılamaz ve bu durum vurgun yaşanmasına sebep olur. Dalış yaparken vurgun yememek için kademeli dalış yapılması gerekmektedir. Kademeli dalış yapıldığı gibi basınç etkisinden çıkarken de kademeli olarak çıkılması gerekmektedir. Dekompresyon hastalığı dalgıçların dışında pilotlarda da meydana gelmektedir. Hastalık 2 tip de incelenir. Tip 1 dekompresyon hastalığı: eklem ağrısı, ciltte döküntüler, mide bulantısı gibi basit belirtiler gözlemlenir. Tip 2 dekompresyon hastalığı: Oldukça ciddi belirtiler gözlemlenir. Nörolojik belirtiler meydana gelir ölümle sonuçlanabilir.

Dekompresyon hastalığı nasıl oluşur?

İnsan vücudu normal şartlarda düşük basınç ortamında yaşamaya alışıktır. Dalgıçlar derine daldıkça basınç artar bu durum kan basıncını ve  kalp atışını hızlandırır. Uzun süre devam eden bu belirtiler bilinç kaybı yaşanmasına sebep olabilir. Dalış sırasında tüpteki azot gazının basınçla birlikte vücutta toplanmasıyla oluşur. Basınç azaldıkça bu gaz vücuttan atılamaz ve dokularda kabarcıklara sebep olur. Bu durumu engellemek için basınç seviyesini yavaş yavaş azaltarak yukarıya çıkılmalıdır. Bu durumun oluşmasının sebeplerinden biri de dalış yaptıktan sonra yüksek basınçlı alanda çok uzun süre kalması ve alçak basınçlı bölgeye çok hızlı çıkmasıdır.

Dekompresyon hastalığı belirtileri nelerdir?

Dekompresyon hastalığı belirtisi her bireyde farklılık gösterebildiği gibi genelde deride kaşıntı ve kızarıklıklar, deri dökülmesi, mide bulanması, halsizlik, yorgunluk, öksürme, nefes darlığı, vertigo yaşanması, baş dönmesi, eklem kas ağrıları, konuşmada güçlük gibi belirtileri vardır. Bu belirtiler kişide dalıştan hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi dalıştan 1 – 6 saat sonrasında da ortaya çıkabilmektedir.

Dekompresyon hastalığında müdahale nasıl olmalıdır?

Tanı konduktan sonra il müdahale hastayı basınç odasına götürüp yüksek basınca maruz bırakmak ardından basıncı yavaş yavaş düşürerek azot gazının tekrar sıvı formuna kavuşmasını sağlamak amaçlanır. Basınç odasına taşınırken hastaya saf oksijen solutulmalıdır.

Dekompresyon hastalığı (vurgun) sonuçları nelerdir?

Azot gazının vücutta kalmasıyla ortaya çıkan hastalıktır. Azot gazının yağlı dokulara tutunmasıyla yağ embolizmi de karışabilir. Dekompresyon hastalığı sinir sistemine büyük zararlar verir. Sinir sistemi dışında bir çok organı da etkiler. Kaslarda ağrılı kramplar oluşur. Akciğerde kanama, ödem meydana gelir. Beyin, omurilik sinirlerde kanamaya yol açar. solunumu zorlaştırır.

İLİşKİLİ HABERLER Dalış Hastalıkları - Nitrojen Narkozu

Dalış Hastalıkları – Nitrojen Narkozu

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.