DOLAR 32,2919
EURO 35,0340
ALTIN 2.477,80
BIST 10.565,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 22°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C

D Vitamini Alımını Hızlandıran Besinler

23.06.2020
A+
A-

D vitamininin önemine değinen Bilirkişi Diyetisyen Gökçen Özüpek, “Vitamin D’nin yüzde 90’ı güneş ışığı bir uçtan bir uca sentezlenirken, yüzde 10’u besinlerle alınır (yağlı balıklar, yumurta, süt, vitamin ek edilmiş margarinler vb.) Deride üretilen veya besinlerle alınan D vitamini biyolojik olarak faal değildir” dedi.

BİRÇOK HASTALIĞA KARŞI KORUYUCU ATAMA ÜSTLENİR

Karaciğer ve böbreklerde oluşan metabolik etkinlikler biyolojik açıdan aktif bir forma dönüştüğünü bildiren Bilirkişi Beslenme Uzmanı Gökçen Özüpek, “Bu sayede D vitamini vücudumuzda etkin rol alabilmekte, kemik-kas sağlığı ve çoğu kronik hastalığa karşı koruyucu görevini üstlenebilmektedir” ifadelerini kullandı.

D vitaminini besinlerden de alınabildiğini gösteren Uzman Diyetisyen Özüpek, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“D vitamini balık karaciğer yağında yoğun olarak bulunur. 100 gr balık karaciğer yağında 10 bin IU (ünite) D vitamini bulunur. 100 gram balıktaki D vitamini, balık yağlı olması halinde 300-1000 UI kadardır.

Balık yağı dışındaki doğal yiyeceklerde D vitamini eksik miktarda bulunmaktadır. En zengin kaynak sanılan karaciğerin 100 gramında 100-400 IU, tereyağında 50-60 IU, sütün bir litresinde 3-10 IU, bir yumurta sarısında 20-100 IU değin D vitamini bulunur.”

D VİTAMİNİ İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN…

Dinç yetişkinlerde güneş ışığının yanı sıra, yeterli ve dengeli beslenmenin de kayda değer olduğunu belirten Özüpek, her gün 1 yumurta, 2 su bardağı tam süt ya da süt ürünleri, haftada 1-2 kere yağlı balık tüketilmesinin D vitamini ihtiyacını karşılayacağını söyledi.

DERI RENGİ D VİTAMİNİ İHTİYACINI ETKİLER

Vücudun ihtiyacı olan D vitamini oluşumunun kişiden kişiye değişebileceğine değinen Bilirkişi Beslenme Uzmanı Gökçen Özüpek, “Güneşlenme esnasında D vitamini oluşumu; ışınların düşey ya da eğik gelmesine, kişinin ten rengine ve yaşına tarafından değişir.

Kış aylarında güneş ışınları eğik açı ile geldiği için D vitamini oluşumunun beceriksiz olduğu bilinmektedir. Ülkemizde kış mevsimi dışarıda her gün 15-20 dakika kadar yüz, el, kol, ayak ve bacakların güneş ışığı ile temas ettirilmesi ile birlikte D vitamininin vücutta aktif forma dönüşmesindeki ilk adımı sağlamış oluruz” dedi.

Esmer olan kişilerin, açık tenli olan kişilere kıyasla daha uzun zaman güneşte kalmasını gerektiğini söyleyen Özüpek, “Fakat güneş ışınlarının dikey açı ile geldiği saatlerde uzun süre güneşlenmenin deri kanseri gelişme riskini artırdığı unutulmamalıdır” diye konuştu.

D VİTAMİNİNİN FAYDALARI NELERDİR?

D vitamininin cisim için faydalarına da değinen Bilirkişi Diyetisyen Gökçen Özüpek, şu şekilde konuştu:

“D vitamini kas ve kemik sağlığında çok önemli bir role sahiptir. Kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimine katkı sağlamaktadır. D vitamini eksikliğinde raşitizm (çocuklarda kemik yumuşaması), osteoporoz (kemik erimesi), osteomalasia (kemik yumuşaması) gibi kemik hastalıklarının oluştuğu bilinmektedir.

Kemik açık havada beyin, kalp, mide, pankreas, deri, meme, T ve B lenfositleri (bağışıklık sisteminde esas öneme sahip birkaç bambaşka türde beyaz kan hücreleri) ve monositlerde (bakteri, virüs ve mantarlarla savaşan bir cins beyaz kan hücresi) vitamin D reseptörü (VDR) bulunmaktadır.

D vitamini eksikliği MS riskinin artmasına neden olur. Ancak D vitamini ile atakların azaldığını belirten bilimsel bir egzersiz bulunmaktadır. D vitamini pankreasta yer alan beta hücrelerini uyararak insülin salınımını artırır.

D vitamini hücresel farklılaşması ve çoğalmasındaki etkinliği sebebiyle kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltıp apoptozisini (hücresel ölümü) uyararak kanser gelişim riskini azaltır. Aynı şekilde kontrolsüz gelişen hücrelerle belirlenen sedef hastalığının iyileştirilmesinde de etkili olduğu bilinmektedir.” 

İLİşKİLİ HABERLER D Vitamini Eksikliği Olanların Yakalanma Riski Yüksek

D Vitamini Eksikliği Olanların Yakalanma Riski Yüksek

D Vitamini Eksikliği Covid-19 Riskini Artırıyor

D Vitamini Eksikliği Covid-19 Riskini Artırıyor

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Normalleşmede D Vitamini Eksikliğine Dikkat

Normalleşmede D Vitamini Eksikliğine Dikkat

İLİşKİLİ GALERİLER D Vitamini Eksikliğinin 6 İşareti! Eğer Bunlar Varsa Dikkat Edin!

D Vitamini Eksikliğinin 6 İşareti! Eğer Bunlar Varsa Dikkat Edin!

D Vitamini Eksikliğiniz Varsa Bunları Yapın

D Vitamini Eksikliğiniz Varsa Bunları Yapın

D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

D Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi

D Vitamini Eksikliği Covid-19 Riskini Artırıyor

D Vitamini Eksikliği Covid-19 Riskini Artırıyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.