DOLAR 32,4635
EURO 34,7814
ALTIN 2.440,49
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Covid-19 Tedavisinde Sıtma İlacı Vefat Riskini Artırıyor

30.05.2020
A+
A-

Yeni alıcı coronavirüs salgınına karşısında tedavi yöntemi olarak işe yarayıp yaramayacağı tartışılan hidroksiklorokin ve klorokin içeren sıtma ilacının vefat riskini yüzde 45 arttırdığı açıklandı.

Uluslararası ayrıntılı düzenlenen bir araştırmada, yeni herif coronavirüs salgınına karşısında tedavi yöntemi olarak işe yarayıp yaramayacağı tartışılan hidroksiklorokin ve klorokin taşıyan sıtma ilacının ölüm riskini yüzde 45 arttırdığı ortaya çıktı.

Araştırmada bulunan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Mandeep Mehra, hidroksiklorokin ve klorokin yeni alıcı coronavirüse yakalanan kişilere yararlı olmadığını ve bu ilaçların vefat riskini artırdığını açıklama ederken, hem bu ilaçların yürek ritmi bozukluğu tehlikesini de artırdığını kaydetti.

Boston’da yer alan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Zürich Üniversite Hastanesi Yürek Merkezi kadar müşterek bir şekilde yürütülen araştırmanın sonuçları tıp dergisi The Lancet’ta verildi. Araştırmada, dünya çapında yüzlerce hastanede çare aşağı olan 96 bin hastayla ilgili bilgiler üstünde duruldu.

Hastalar dört grubu ayrıldığı araştırmada, bir gruba hidroksiklorokin, diğer gruba ise klorokin verilirken üçüncü grupta ise hastalar her iki ilaçla birlikte antibiyotik ile tedavi edildi. Denetleme grubu olan dördüncü grubun tedavisinde ise herhangi bir ilacın kullanılmadığı belirtildi.

Araştırmada, dördüncü grupta bulunan hastaların vefat oranının yüzde 9 olduğu saptanırken hidroksiklorokin ile çare gören hastalarda vefat oranı yüzde 18, klorokin bahşedilen grupta ise bu oran yüzde 16,4 olarak saptandı.

Bu iki hap ile beraber antibiyotikle çare edilen hastalar aralarında ise ölüm oranının daha pozitif olduğu ortaya kondu. Hidroksiklorokin ve antibiyotik verilen grupta vefat oranı yüzde 23,8; klorokin ve antibiyotik alanlarda ise vefat oranının yüzde 22,8 olduğu kaydedildi.

“BİLİMSEL KANIT DEĞIL”

Araştırmaya katılım belirten bilim insanları, sıtmaya aleyhinde kullanılan hidroksiklorokin ve klorokinin yeni tip coronavirüs hastaları aralarında vefat riskini yüzde 45 yükselttiğini belirledi. Zürih Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Başhekimi Frank Ruschitzka, “Hidroksiklorokin ve klorokinin coronavirüs tedavisinde etkin olduğuna dair hiçbir bilimsel delil bulunmuyor. Bütün aksine, kalp rahatsızlıkları yer alan COVID-19 hastalarında bu ilaçların yaşamsal tehlike yaratan kalp ritim bozukluğu gibi ağır ast etkileri olduğunu gözlemledik” ifadelerini kullandı.

İlaçlar uzun süredir sıtma tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin ve klorokin içeren ilaçların  coronavirüse yakalanan hastaları tedavisinde kullanılması yönündeki tartışmalar uzun zamandır devam ediyordu.

ABD Yiyecek ve İlaç Dairesi’nin (FDA) sıtma ilaçlarının tehlikeleri konusundaki uyarısına karşın, ABD Başkanı Trump coronavirüse aleyhinde hidroksiklorokin aldığını dile getirmişti.

Brezilya hükümeti de durumu fazla kötü olmayan coronavirüse yakalanan hastalarda her iki maddeyi de taşıyan ilaçların kullanılmasını önermişti.

İLİşKİLİ HABERLER Novartis Firması ABD'de Coronavirüs İçin Sıtma İlacını Deneyecek

Novartis Firması ABD’de Coronavirüs İçin Sıtma İlacını Deneyecek

Türk Profesör Sıtma İlacının Coronavirüse Karşı Etkili Olduğunu Söyledi

Türk Profesör Sıtma İlacının Coronavirüse Karşı Etkili Olduğunu Söyledi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.