DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Bakan Koca Uyardı: Delta Virüsü Dördüncü Dalgaya D…

14.07.2021
A+
A-

Geliştirilen koronavirüs salgınıyla beraber vaka sayılarında ciddi artış yaşanırken, Hindistan’da görülen ve hızla yayılmaya başlayan Delta varyantına karşı, Sağlık Bakanlığı’ndan uyarı geldi.

Tüm dünya yaklaşık iki yıldır, bir çok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Bu mücadelede geliştirilen Kovişd-19 aşıları ile kontrol sağlanmasının ardından, Hindistan’da ortaya çıkan ve DSÖ tarafından korku verici olarak adlandırılan Delta varyantı, yayılmaya devam ediyor. 

Bakan Koca, dün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından, salgınla ilgili merak edilenleri cevapladı. Koca, delta varyantı hakkında,  ‘Delta virüsü sayıları ülkemizde giderek artıyor, dünyada arttığı gibi. Şu an delta virüsü sayısı 750’leri buldu, görülen il sayısı da 36’ya çıktı’ açıklamasında bulundu.

Son haftalarda Kovid-19 aşılarında gözlenen yavaşlamayla gündeme gelen aşının zorunlu olması durumuna dair değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, kamu olarak zorunluluğu gündemlerine almak istemediklerini, daha çok vatandaşı ikna etme yöntemini kullanmak istediklerini söyledi.

İKNA HARİCİ BİR DURUMLA AŞI YAPMAK İSTEMİYORUZ

Aşılama kampanyaları doğrultusunda çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini dile getiren Koca, gerekli görüldüğü durumlarda vatandaşların evlerine kadar gidip aşılarının yapılmasına yardım edildiğini belirtti. 

Doğu ve Güney Doğu’da aşılama oranlarının düşük olduğunun görüldüğünü ama giderek bu bölgelerde de bir artış yaşanmaya başlandığına değinen Koca, ‘Aşılama oranlarının Hakkari’de şu an yüzde 50, Şırnak’ta yüzde 40, Ardahan’da yüzde 50’lerde olduğunu görüyoruz, Kars’ta benzer şekilde, Adıyaman’da yüzde 50’ye yakın. Vatandaşın ayağına gidip daha mobil yoğun ekiplerle devrede olmamız gerekiyor. Vatandaşı ikna etme dışında bir yaptırımla aşı yapmak istemiyoruz. Özel sektör yapabilir mi? O bizim dışımızda’ şeklinde konuştu. 

BAYRAMA KADAR AŞILAMADA YOĞNLAŞMALIYIZ

İlk doz aşılarını yaptırmış olan 18 yaş ve üzeri olarak tanımlanan kişilerde aşılama oranının yüzde 70 olmasını hedeflediklerini belirten Koca, şu an bu rakamın yüzde 61’leri bulduğuna dikkat çekti.

Delta varyantı ile ilgili merak edilenlere de değinen Bakan Koca, ‘Delta sayıları ülkemizde giderek artıyor, dünyada arttığı gibi. Şu an delta virüsü sayısı 750’leri buldu, görülen il sayısı da 36’ya çıktı. Delta plus ise 3 ilde 3 vaka oldu’ şeklinde konuştu.

Son verilerin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Koca, Çarşamba gününden itibaren düşmesi gereken vakaların henüz  düşmediği, hafta sonu bir önceki hafta sonuna göre yüzde 20’lere yakın bir artış olduğunu tespit ettiklerini belirterek, ‘Vaka sayılarında beklediğimiz düşüşün olmadığını ve bir çıkış olma ihtimalini görüyoruz. Özellikle bu artışlar daha çok aşılama oranının düşük olduğu yerlerde kendisini gösteriyor. Diyarbakır, Şırnak, Adıyaman gibi bazı illerimizde, Doğu ve Güney Doğu’da, daha doğrusu genel olarak aşılamanın düşük olduğu yerlerde bir artışın olduğunu görüyoruz. O nedenle bayrama kadar o bölgelerde daha yoğun aşılama gerekiyor’ dedi.

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK YÜZDE 80 OLMALI

Vakalarda görülen artış sonrası herhangi bir kapanma söz konusu olur mu sorularına değinen Bakan Koca, ‘Doğrusu herhangi yeni bir kapatma veya kısıtlama önermiyoruz. Toplumsal bağışıklık oluşana kadar herkesin tedbirler noktasında hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Kapalı ve havalandırılmamış ortamlarda bulunulmaması ve kapalı ortamda maske takmaya devam edilmesini tavsiye ediyoruz.” ifadesini kullandı’ dedi. 

Bazı ülkelerde dördündü dalganın görülmesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, ‘Şu an böyle bir durum yok, ama olmayacağı anlamına gelmez. Yoğun aşılamanın yapılması ve toplumsal bağışıklığın sağlanması ancak dördüncü dalgayı önleyebilir. Toplumsal bağışıklık yüzde 70 hatta yüzde 80 oranında sağlandığında salgın biter veya azalır, en azından normal hayata dönülür’ açıklamasında bulundu. 

Yapılan aşı çalışmalarına dair son durumu paylaşan Fahrettin Koca, ‘Çok uzun sürmez. Bayramdan sonra devamının gelmesini bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.