Faranjite Ne İyi Gelir?
Faranjit neden olur? Franjit belirtileri neler, nasıl tedavi edilir? Doğal yöntemlerle faranjite ne iyi gelir? İşte, faranjit hakkında merak edilen soruların cevapları…
Bulaşıcı bir hastalık olan faranjit, belirtiler ve şikayetler gözlendiği durumda vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Zira tedavide geç kalınması durumunda bronşite, dönüşme riski oldukça yüksektir. Peki faranjit neden olur? Franjit belirtileri neler, nasıl tedavi edilir? haberimizde…
FARANJİT NEDEN OLUR?
Hastalığın temel sebebi genellikle viral kaynaklardır. Faranjitin ortaya çıkmasında en sık karşılaşılan etkenlerin başında adeno virüsler gelmektedir. Bununla birlikte bakteriyel sebeplerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabilen faranjit, nadiren de ağızda oluşan mantar enfeksiyonlarından kaynaklanabiliyor. Ayrıca faranjitin oluşmasını tetikleyen;
Sigara kullanmak,
Kirli, tozlu ortamlara maruz kalmak,
Aşırı sıcak veya soğuk yiyecek ve içecekler tüketmek
Boğazın çok sık temizlenmesi,
Çürük dişlerin tedavisinin zamanında yapılmaması gibi birtakım nedenler de faranjitin ortaya çıkmasın da etkili rol oynuyor.
FARANJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Faranjit hastalığı akut faranjit ve kronik faranjit olarak iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Akut faranjit çok net, belirgin özellikler ve şikayetler gösterdiği için tanı koymak kronik faranjite kıyasla çok kolaydır.
Akut faranjit durumunda ilk olarak boğaz ağrısı şikayetleri ortaya çıkar. Bunun yanı sıra yanma, kuruluk ve kızarıklık gibi semptomlar da akut faranjitin belirgin semptomlarıdır. Aynı zamanda akut faranjit tanısı konmuş hastalarda; yüksek ateş, ses kısılması gibi bulgular da görülür. Akut faranjitin sık sık tekrarlaması durumu kronik bronşite dönüşmesine sebep olur.
Kronik faranjit, belirtileri ise akut faranjitten daha farklı belirtilerle kendini gösterir. Kronik faranjitte; boğazda hafif bir ağrı hissedilirken daha çok boğazda bir cisim varmış, boğaza bir şey takılmış gibi bir his yaşanır. Bu sebeple de sürekli kaşınma ve gıcık şeklinde öksürük görülür. Kronik faranjitte hasta; yutkunma zorluğu yaşar.
Tüm bunlardan hareketle boğazda geçmeyen ağrı, kaşıntı, yutkunma zorluğu, boğaza bir şey takılmış gibi hisler yaşanması durumunda doktora başvurmakta fayda var.
FARANJİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Faranjit tedavisi için pek çok kimyasal içerikli tıbbi ilaç bulunmaktadır. Ancak bizim platformumuz her şeyin doğalından yana olduğumuzdan temiz beslenme ve sağlıklı yaşam gereği sizlere faranjiti bitkisel, doğal kaynaklarla tedavi edebilmenin yollarından bahsedeceğiz. Zira faranjit tedavisinde, alternatif tıp çok faydalı sayısız seçenek sunmaktadır. Hem akut faranjit hem de kronik faranjit için alternatif tıp, yani bitkisel şifa kaynakları sayısız tedavi imkanı sunuyor.
FARANJİTE NE İYİ GELİR?
Faranjit rahatsızlığı, akut ve kronik faranjit olarak ikiye ayrılıyor dedik, şimdi sıra onları bir bir tanımada, hangisine neyin iyi geldiğini öğrenmede.
Akut faranjit genellikle viral kaynaklıdır ve antibiyotiğe ihtiyaç duyulmadan gargara, sprey, ağrı kesici gibi ilaçlarla semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Yüksek ateşin eşlik ettiği ve/veya 1 haftadan uzun süren durumlarda boğazdan kültür alınarak rahatsızlığın bakteriyel olup olmadığı kontrol edilir ve eğer faranjit bakteriyel kaynaklı ise antibiyotiğe başvurulur.
Kronik faranjitte ise tedavi irritasyona sebep olan etkeni ortadan kaldırmaktır. Kronik faranjitin tedavisi akut faranjite göre epeyce zordur. Bunun temel sebebi kronik faranjitin altında yatan nedeni tedavi etmeden kronik faranjit semptomlarının ortadan kalkmamasıdır.