DOLAR 32,4221
EURO 34,8287
ALTIN 2.398,58
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Çocuklarda Parmak Emme Alışkanlığının Zararları

07.03.2021
A+
A-

Bebekler dünyayı ağızları ile keşfederler. Bu, bebekler için doğal bir içgüdüdür. Ancak emzik ya da başparmağı emme, hayatın ilk birkaç yılı için normal sayılabilir. Bebeklerde emzik emme zararları nedir? Çocuklarda parmak emme zararları nelerdir? Neye sebep olur?

Özellikle diş çıkarma dönemlerinde bebeklere sakinlik ve rahatlama hissi vermektedir. Bu alışkanlık 5 yaşından sonra devam ederse çocuğun duygusal veya sosyal gelişimi ile ilgili bir soruna işaret eder. Doğru zamanda parmak emme alışkanlığını veya emzik kullanımını kesmek gerekir. Aksi takdirde istenmeyen bazı zararları olabilir. Diş Hekimi Pertev Kökdemir bu konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Parmak emmenin hem çocuğu hem de ebeveynleri için ana faydalarından biri, hem daha kolay sakinleşmelerine hem de uykuya dalmalarına yardımcı olmasıdır. Fakat diş gelişimi başlamadan önce bu alışkanlık sonlanmadığında dişler çapraşık çıkabilir ve ileride ortodonti tedavi ihtiyacı doğabilir.

Eğer çocuğunuz tüm süt dişlerini çıkardıktan sonra hâlâ başparmağını veya emziğini emiyorsa orta kulak enfeksiyonuna da yakalanma ihtimali ortaya çıkar.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, aşırı başparmak emmenin diğer uzun vade etkilerini şöyle sıraladı:

-Çenenin ileride veya geride konumlanması

-Damak kısmının aşırı çukurlaşması

-Çenenin konuşmaya olumsuz etkileyecek şekilde konumlanması,

-Zararlı bakteri veya virüslerin sürekli ağız ile teması

-Baş parmaklarında çirkin veya çarpık görünüme ilaveten baş parmak derisinde cilt rahatsızlıkları

En önemli şey, bırakma sürecinde çocuğunuza destek olmanız ve teşvik etmenizdir. Böylelikle öz saygılarını kazanarak daha rahat ve kısa sürede bu alışkanlığı bırakmalarını sağlayabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.