İzmir’de Herediter Anjiyoödem Teşhisi Alan Hastanın Hikayesi
İzmir’de yaşayan bir hastanın herediter anjiyoödem teşhisi alarak yaşadığı deneyimi anlattığı dokunaklı hikayesi. Hastalıkla mücadele ederken karşılaştığı zorluklar ve umut dolu anıları.
İzmir’de Herediter Anjiyoödem Teşhisi
İzmir‘de, şikayetleri başladıktan 32 yıl sonra kalıtsal geçişli bir hastalık olan “Herediter Anjiyoödem” teşhisi konulan Selma Çakır (58), kullandığı ilaçlar ve doktorunun takibi sayesinde sağlık sorunlarından kurtuldu.
Tedavi Süreci ve Yaşanan Zorluklar
Denizli’de doğan Çakır, 1969’da henüz 3 yaşındayken şiddetli karın ağrısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Tedavisi sonrasında yaşadığı sağlık sorunları ilkokul ve ortaokul yıllarında arttı. Lise eğitimine ara vermek zorunda kalan Çakır, uzun yıllar boyunca teşhis ve tedavi arayışında geçirdi.
Tanı ve Tedavi Süreci
2001 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen’e başvuran Çakır, yapılan genetik testler sonucunda Herediter Anjiyoödem teşhisi aldı. İlaç tedavisiyle şikayetleri azalan Çakır, hayatında olumlu değişiklikler gözlemledi.
- Sibel Çakır: “Daha sosyal ve aktif bir hayata girdim. Tanı aldıktan sonra korkularımız bitti.”
- Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen: “Hastalık, alerji ve Akdeniz Ateşi ile karıştırılabiliyor, bu nedenle geç tanı alınıyor.”
- Gökben Yurdakul: “Hastalık riski bulunan kişileri doktorlarla buluşturarak farkındalık oluşturuyoruz.”