DOLAR 32,5182
EURO 34,7941
ALTIN 2.430,88
BIST 9.733,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Bu Oyun İnsan Beynini Etkiliyor

12.07.2020
A+
A-

Sosyal medya uzmanı Prof. Dr. Levent Eraslan, internette hızla yayılan mavi bebek uygulamasına karşı anne babaların bilinçli olması konusunda uyardı. ‘Mavi Balina’ ve ‘Momo’dan sonra internette yaygın olan ‘Mavi Bebek’ uygulamasının insan beyninde olumsuz etkilerinin olabileceğini dile getirdi. Eraslan, ‘mavi bebek’ oyununun tipik bir illüzyon ve hipnoz olduğunu belirterek çocukların bir süre sonra bu sürecin kölesi olduğunu belirtti.

MAVİ BEBEK OYUNUNUN ETKİLEŞİMİ

Prof. Dr. Levent Eraslan, internette ‘mavi bebek’ uygulamasının diğer oyunlardan farklı olarak çok hızlı yayıldığını söyleyerek, ‘Mavi bebek çok da yeni değil. Daha önceden var olan; fakat ülke gündemine yeni giren bir uygulama. Özellikle sosyal medya üzerinden insan beynini ‘amigdala’ adı verilen kaygı ve korku bağlamına vurgu yaparak, ses, görüntü ve multimedya gibi destekleyici vurgularla etkiliyor.’ açıklamasında bulundu.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, ‘Mavi Balina’ ve ‘Momo’dan sonra internette yaygın olan ‘Mavi Bebek’ uygulamasına ilişkin uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Eraslan, dijital dünya geliştikçe ilginç ve karanlık oyun ya da uygulamaların ortaya çıktığını söyledi.

KADEME KADEME TEHLİKE

Mavi Bebek oyununda çocuklara var düşünceyi aşılayarak korkutulduğu bilinmektedir. Bu korkunun da 12-15 yaş grubu çocuklar üzerinde etkili olduğu belirtilmiştir. Oyun banyoda ayna karşısında, kolları uyuşma olana kadar elinde bebek var gibi 13 kere ‘blue baby, baby blue’ diye sallayarak oynanmaktadır.

Bu oyunun basit bir illüzyon ve hipnoz özelliğinde olduğunu belirten Eraslan, ‘Mavi Balina daha önce WhatsApp üzerinden dolaşırken, ‘Mavi Bebek’ şu anda TikTok, Facebook, Messenger ve Instagram üzerinden yürümekte. ‘Jonathan Galindo’ adlı sahte bir hesaptan başlayan bir uygulama. Çocuklar bu sürece girdikten sonra onlara gelen emirleri yerine getiriyorlar. Biz yaptığımız araştırmalar sonucu böyle oyunlara ‘kademeli tehlikeli oyunlar’ adını verdik. Çünkü aynı ‘Mavi Balina’da olduğu gibi basitten zora, normalden anormale yürüyen bir silsilede çeşitli talimatlar veriliyor. ‘Mavi Bebek’ uygulaması, kolunu küçük kesiklerle başlıyor; ‘intihar et, zarar ver, arkadaşının bir uzvunu kes’ gibi böylesi korkunç ve trajik talimatlara kadar giden bir uygulama.’ şeklinde konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Tehlikeli Oyunlar Sergisine Online Gezi

Tehlikeli Oyunlar Sergisine Online Gezi

Bu Besin Beynin Güçlenmesini Sağlıyor!

Bu Besin Beynin Güçlenmesini Sağlıyor!

ABD'de Beyin Yiyen Amip Paniği!

ABD’de Beyin Yiyen Amip Paniği!

Mavi Balina'dan Sonra 'Mavi Bebek' Tehlikesi

Mavi Balina’dan Sonra ‘Mavi Bebek’ Tehlikesi

İLİşKİLİ GALERİLER Ünlülerin Merak Edilen Çocukları

Ünlülerin Merak Edilen Çocukları

Beyin Yorgunluğunu Yok Eden Besinler

Beyin Yorgunluğunu Yok Eden Besinler

Beyin Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Beyin Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Çocuklarını Okula Göndermek İçin Fazla Hevesli 10 Anne - Baba

Çocuklarını Okula Göndermek İçin Fazla Hevesli 10 Anne – Baba

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.