DOLAR 32,3227
EURO 34,8134
ALTIN 2.401,87
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Uyku Apnesi Nedir?

31.03.2021
A+
A-

Uyku apnesi olarak bilinen gece uyurken nefesin durması oldukça tehlikeli olabilir. Peki, uyku apnesi nedir? Uyku apnesi neden olur?

Uyku apnesinin birçok sebebi vardır. Fazla kilo, alkol ve daha birçok sebep uyku sırasında nefesin kesilmesi olarak tanımlanabilir. 

UYKU APNESİ NEDEN OLUR?

Uyku apnesi birçok hazırlayıcı etmen vardır; birincisi şişmanlıktır. Şişman insanda üst solunum yollarının iç çapı daralır. Bu uykudaki solunum esnasında hava yolunun hemen kapanmasına sebep olur.Bu uyku apnesi olarak isimlendirilir. Bunun bitmesi için kişide arousal olarak adlandırlan beyin uyanmasının olması ya da insanın uyanması gerekir. Öteki önemli hazırlayıcı etmenler sigara içmek, alkol kullanmaktır. Çene yapısının küçük olması, çenenin geride durması, bademciklerin ileri aşamada büyük olması, geniz eti mevcudiyeti, burun pasajında eğrilik, kırılma ve benzeri gibi durumlar neticesinde kapanması uykuda solunum durmasını ve horlamayı meydana getirir.

Uyku apnesinin belirtilerinden en önemlisi olarak uykuda solunumun durması gösterilir.  Diğer uyku apnesi belirtilerini de şöyle sıralayabiliriz; 

-Uykuda sırasında huzursuzluk

-Horlama

-Sık sık idrara kalkma

-Terleme

-Ağız kuruluğu

-Reflü

-Tanıklı olarak solunum durmaları

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.