DOLAR 32,2622
EURO 34,8266
ALTIN 2.420,62
BIST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 18°C
Per 21°C
Cum 23°C

Bu Sene Erken Görülen Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı (KKKA) İçin Uzmanlar Uyarıyor

07.06.2020
A+
A-

Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığı bazı hastalarda ölümcül olabiliyor. Uzmanlar bu yıl erken ortaya meydana çıkan bu tehlikeli hastalıkla ilgili kayda değer uyarılarda bulundu. Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Başarı Aydınlık “Normalde vakalar mayısın ortalarında görülmeye başlarken, bu sene nisanın sonlarında başladı. Geçtiğimiz 2-3 yıla tarafından de olgu sayısında bir tedarik artış var” dedi.

Kene ısırdıktan daha sonra 3 ila 9 günde hastalığın ortaya çıktığını bildiren Parlak “KKKA, bir takım hastalarda ölümcül olabilmektedir. bu nedenle ihmalkârlık edilecek tarafı yoktur. KKKA hastalığına aleyhinde son zamanlarda vatandaşlarımızda ne yazık ki bir duyarsızlık oluşmuş durumda. Bu konuda çok dikkatli olunmalı” diye konuştu.

Aydınlık, KKKA’nın keneler tarafından taşınan virüs nedeniyle oluşan bir hastalık olduğunu da belirtti.

Hastaların Çoğu Ayakta Tedavi Gördü

Sıhhat Araştırma ve Başvuru Formu Merkezine, nisanın sonlarından itibaren KKKA hastalığı şüphesiyle 44 birey başvurdu. Hastaların birçok ayakta çare görürken, bir kısmı da hastaneye yatarak çare fark etti.

Dr. Zafer Aydınlık “Bu yıl 30’un üzerinde hastamız yatarak çare gördü. Halen klinikte yatmakta olan 11 hastamız var. Durumu çok ağır seyreden bir hastamız yoğun bakım ünitesinde vefat etti. KKKA’da çoğunlukla belirlenen vefat oranı yüzde 5 civarında. Hastanemizde ise bu oran yüzde 1,5 civarında.”

Tokat’ta geçen sene da 2 hastanın KKKA’dan hayatını kaybettiğini belirten Aydınlık, “KKKA hastalığında en önemli nokta korunmak. Bu sene gelen vakalar, kırsal kesimde çiftçilik ve hayvancılık işlerinde çalışan hastalardan oluşuyor. KKKA’dan korunmak için tarlada çalışmaya çıkan vatandaşlarımız açık renkli kıyafetler giysin, kenenin içeri sızabileceği kıyafetleri seçim etmesin. Çoraplarını da pantolonlarının üzerine geçirsinler, mümkünse çizme giysinler” ifadelerini kullandı.

Parlak, KKKA’nın çoğunlukla ağustos ile eylül başlarında etkisini yitirdiğini kaydetti.

İLİşKİLİ HABERLER Kırım Kongo Geri Döndü... Uzmanlar Uyarıyor: 'Bir Şey Olmaz' Demeyin Dikkat

Kırım Kongo Geri Döndü… Uzmanlar Uyarıyor: ‘Bir Şey Olmaz’ Demeyin Dikkat

Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Vaka Sayılarında Artış

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Olgu Sayılarında Çoğalma

Osmanlı’da Salgın Hastalıklarda Kullanılıyordu

Osmanlı’da Salgın Hastalıklarda Kullanılıyordu

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Nedeniyle 2 Kişi Hayatını Kaybetti

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Nedeniyle 2 Kişi Hayatını Kaybetti

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Koşul

Kanser Tedavisi Gören Özkan Uğur Kamera Karşısına Geçti

Kanser Tedavisi Görebilen Özkan Uğur Kamera Karşısına Geçti

Candan Erçetin Bilinmeyen Hastalığını İlk Kez Anlattı

Samimi Olarak Erçetin Meçhul Hastalığını İlk Defa Anlattı

Dünyada Coronavirüs Son Durum

Dünyada Coronavirüs Son Şart

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.