DOLAR 32,2452
EURO 34,8056
ALTIN 2.422,47
BIST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 22°C
Cum 22°C

Boğulmalarda İlkyardım

07.07.2020
A+
A-

Boğulmalar, nefes borusunun tıkanması yoluyla ya da suda boğulma olarak kabaca ikiye ayrılabilir. Bu durumda, boğulan kişiye ilk müdahalenin çabuk ve doğru yapılması hayat kurtaracaktır.

Peki, boğulmalarda ilkyardım nasıl yapılır?

Suda Boğulmalarda İlkyardım Nasıl Yapılır?

Suda boğulmalar yaz aylarında giderek daha da artmaktadır. Bu nedenle suda boğulmalarda ilkyardım tekniklerinin doğru uygulanması hayat kurtarıcı niteliktedir. 

Suda boğulmalarda ilkyardım için öncelikle boğulan kişi sudan kurtarılmalıdır. Bu etapta, boğulan kişiyi sırtından kavrayarak sudan çıkarmak daha kolay olacaktır, aksi takdirde iki kişi de batabilir.

İlk olarak 112 Acil yardım hattı aranarak vaka bildirilir.

Boğulan kişi, kuru bir yere çekilir. Hipotermi vakasıysa üzerinin kurutulması gereklidir, hasta daha sıcak bir yere alınmalıdır. Boğulan hasta travma hastası olarak kabul edilir çünkü herhangi bir dalma sonucu ya da boyun/ omurga zedelenmesi sonrasında boğulmaya başlamış olabilir. Hastanın omurga ve boyun hareketlerine dikkat edilmelidir.

Boğulmalarda ilkyardım yapmadan önce ilk olarak nabız kontrol edilir. Eğer nabız yoksa, kalp masajı ve suni teneffüs uygulamaya başlanır.  30 kalp masajı 2 suni teneffüs şeklinde yapılıp 5 tur boyunca yapılmaya devam edilir.

Toplamda iki dakika süren döngü sonunda tekrar hastanın nabzı kontrol edilir.

Eğer, nabız gelmediyse temel yaşam desteğine devam edilir. Temel yaşam desteği, hastane ve tıbbi müdahale öncesi hastaya ilk yapılan geri döndürme çabalarıdır.

Eğer nabız varsa kesinlikle kalp masajı yapılmamalıdır, bu, kalbin çalışırken durmasına neden olur. Bu durumda, boğulanın ağzında takma diş benzeri yabancı cisim varsa kontrol edilir ve alınabilecekse alınır. Ardından kazazedenin çenesi arkaya doğru eğilerek burnu tıkanır ve tüm güçle tek nefes verilerek suni teneffüs yapılır.

Bu müdahale, hastanın nefesi normale dönene kadar tekrarlanmalıdır.

Yutulan suyu çıkarmak için hastanın karnından tutularak gövdesi yukarıya kaldırılır.

Nefes Borusu Tıkanması Nedeniyle Oluşan Boğulmalarda İlkyardım Nasıl Yapılır?

Nefes borusunun herhangi bir madde nedeniyle tıkanması sonucu yaşanan boğulmalar ikiye ayrılır: kısmi tıkanma ve tam tıkanma.

Kısmi tıkanmada, hasta öksürür, konuşur ve kendindedir. Bu durumda, hastaya müdahale edilmemelidir, su vesaire verilmez. Bu durumdaki kişi, öksürerek boğazına takılan nesneyi çıkarabilir.

Nefes borusunun tam tıkanması durumunda hastada ortaya çıkan belirtiler, yüzde kızarıklık ve morarma, nefes alamama hali, konuşamama, bilinç bulanıklığı ve kaybıdır. Bu durumda, hasta yetişkinse Heimlich manevrası uygulanır. Bu manevrada hasta ayakta durabilir ya da oturabilir. İlkyardımcı hastanın arkasına ya da yanına geçerek, hastayı bir eliyle kavrar ve öne eğilmesini sağlar. Ardından, avuç içinin bileğe yakın kısmını hastanın kürek kemikleri arasına aşağıdan yukarı olacak şekilde, güçlü ve hızlı bir manevra gerçekleştirir. Bu, 4 ya da 5 defa tekrarlanır. Ardından, nefes borusundaki tıkanıklığın geçip geçmediği ağza bakılarak kontrol edilir. Hasta bu sırada bırakılmaz. Tıkanıklık açılmadıysa, Heimlich manevrası uygulanmaya devam edilir. Hastanın göğüs kafesinin altına bir el yumruk yapılarak yerleştirilir, diğer elle yumruk kavranarak içe ve yukarı doğru hareket ettirilir. Tıkanıklık açılıncaya dek döngü devam ettirilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.