Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yapılmal…
Yaşadığımız salgın süreci en çok bağışıklık sistemini etkiledi. Bizde yaz tatili planlayanlar için tatilde bağışıklıklarını artıracak yöntemleri bir araya getirdik.
Vücudun en çok yorulduğu ve zayıf düştüğü durumlardan biri uzun uzun seyahatlerdir. Pandemi döneminin de etkisiyle iyice zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmek için alternatif yolları haberimizde bir araya getirdik.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, yaz tatili için plan hazırlıkları yapanların bağışıklık sistemlerine dikkat etmeleri, salgın süreciyle meydana gelen etkenlerle zayıflayan bağışıklık sistemi güçlendirmek için bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, önerilerde bulundu.
Çinko ve D Vitaminini Olumsuz Etkileyenleri Hayatınızdan Çıkarın
D vitaminin bağışıklık sistemi üzerinde oldukça etkili olduğunu belirten Yıldırım,
‘D vitamininin insan bağışıklık sistemi düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığını ve bazı bakteriyel/viral enfeksiyonlara yakalanma riskini azalttığını göstermektedir. Optimal sağlık için kan D vitamini düzeylerini 50-80 ng/mL’de tutmak önemlidir. Bu aralıkta değilseniz günlük en az 5000 IU D vitamini alımı önerilmektedir.
Multi vitamin kullanıyorsanız biraz çinko takviyesi aldığınızı düşünebilirsiniz fakat yeterli olmayabilir. 20-50 mg arası ek çinko takviyesinin fayda sağlayabileceği saptanmıştır. Hava kalitesi, yerel kirleticiler, otel havalandırmaları ve uçaklardaki geri dönüşümlü havalar patojenlere maruz kalmanızı artırıp enfeksiyona yakalanma riskine katkıda bulunmaktadır’ dedi.
Çinko minerali virüs karşıtı özellik gösterdiğinden, hücrelere tutulmasının zor olduğundan bahseden Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, ‘Probiyotikler; yoğurt, kefir gibi besinlerde belli miktarlarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu canlı bakteriler bağışıklık sağlığı da dahil olmak üzere bulundukları konağa birçok sağlık faydası sunarlar. Bağışıklık sistemimizin yüzde 70’i bağırsak floramızın bütünlüğüne dayanarak fonksiyon gösterir’ şeklinde konuştu.
Kişinin dikkat etmesi gereken önemli noktanın yararlı bakterilere yeteri kadar sahip olması, yolculuk sırasında kendinizi desteklemek için probiyotik karışımlardan yardım alınabileceğine dikkat çeken Yıldırım, ‘Sağlıklı bir bağırsak florasını korumak için çeşitli suşlar ve en az 15 milyar CFU içeren bir probiyotik takviye alınması önerilmektedir. Bağırsak florası sadece bağışıklık sistemini etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda beyin fonksiyonları için de gereklidir. Uçakların da X-ray cihazları gibi bizi radyasyona maruz bıraktığını biliyor muydunuz? İnsanlar hem diğer yıldızlardan gelen kozmik radyasyona hem de güneş ışınlarından gelen solar radyasyona maruz kalırlar. Dünya’nın atmosferi bizi büyük ölçüde korusa da yüksek rakımlarda seyahat sıklıkları arttıkça koruma oranı azalmaktadır.
Radyasyon vücudu serbest radikallere açık hale getirdikten sonra dokularla etkileşime girip DNA gibi hücre yapılarını bozmaktadır’ diye konuştu.